Триста шосту добу українці перебувають наче в моторошному сні, від якого так хочеться прокинутись та забути всі жахіття, які росія сьогодні вчиняє в нашій країні. Кривава реальність сьогодення назавжди залишиться рубцем в історії українського народу та свідомості наших нащадків.  

З початку повномаштабного вторгнення рф на територію України, за офіційними даними, вже зареєстровано 58 163 злочини агресії та воєнні злочини, 18420 злочинів проти національної безпеки, а також злочини проти дітей. Від рук окупантів в Україні загинула 461 дитина, 868 - отримали поранення, 331 дитина – вважається безвісти зниклою. З 24 лютого від обстрілів армії рф загинуло вже більш ніж 9 400 мирних жителів та ще 6800 осіб поранено. На жаль, ці дані не є остаточними, оскільки триває робота щодо їхнього встановлення у місцях ведення активних бойових дій.

Жахлива статистика свідчить про варварські дії країни, яка несе за собою загибель та біль невинних людей, цинічно називаючи це все «визволенням» та «захистом російськомовного населення».

Буча, Ірпінь, Маріуполь, Херсон та інші українські міста, які були в окупації ворога, стали відомими на весь світ, вражаючи своєю мужністю та нескореністю.

Геноцид, терор, спалені міста, знищена інфраструктура, темрява, холод, зруйновані долі – це зло, з яким прийшла росія сьогодні на нашу землю.

Ця країна несе загрозу системі світової безпеки та не може бути частиною цивілізованого світу. Вона немає ніякого права бути членом міжнародних організацій.

За словами Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, «росія багато років отруює ООН. Так само, як вона отруює всі міжнародні організації, у яких перебуває. Вона займає місце постійного члена Ради безпеки ООН без належних юридичних підстав у результаті відверто шахрайської схеми, яка відбулася 31 рік тому.

Україна ініціювала процес виключення росії з Радбезу і ООН в цілому.

На сайті МЗС оприлюднено «Заяву МЗС України щодо нелегітимності перебування рф в Раді Безпеки ООН та Організації Об’єднаних Націй у цілому».

«Із 1991 року російська федерація 31 раз застосувала вето в Раді безпеки ООН, що майже вдвічі більше, ніж будь-який інший постійний член Радбезу… На нинішньому етапі агресії російська федерація, яка відчуває свою повну безкарність, перейшла до шантажу міжнародної спільноти погрозами застосування ядерної зброї. Це лише питання часу, коли дії рф дискредитують і зруйнують усю систему ООН – єдину і безальтернативну глобальну міжурядову інституцію, яка об’єднує за столом переговорів усі держави світу», – йдеться в документі.

Я закликаю виключити рф з Ради безпеки ООН, чиї цілі та принципи порушила росія, розпочавши невиправдану війну в Україні. Нам необхідно покласти край безкарності росії та вжити всіх дієвих заходів для забезпечення світової безпеки.

 

 

Перший заступник Голови Комітету                                      Я. ЮРЧИШИН

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку