244 день триває повномасштабна війна росії проти України.

росія щоденно здійснює невибіркові атаки з використанням різних типів зброї - балістичні ракети “Точка”, “Іскандер”, крилаті ракети “Калібр” з кораблів та підводних човнів, що дислокуються в Чорному морі, крилаті ракети повітряного базування Х-101 та Х-555, дрони-камікадзе “Shahed-136” іранського виробництва, які вражають велику територію і мають невибірковий характер - від населених пунктів до критичної інфраструктури.

За міжнародним правом агресія – це протиправне, пряме чи опосередковане, застосування збройної сили однією державою проти суверенітету, територіальної цілісності чи політичної незалежності іншої держави.

Сьогодні українці захищають Україну та принципи, закріплені в Статуті ООН. росія зазнає поразки і повинна понести повну відповідальність за злочини агресії і військові злочини, злочини проти людяності та геноцид, вчинені проти України.

Бачимо сильну підтримку Європейського Союзу під час першої резолюції Генасамблеї ООН щодо російської агресії. Ще 2 березня 2022 року Генасамблея ООН на надзвичайній спеціальній сесії ухвалила резолюцію у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, яка так і називалася – «Агресія проти України».

Створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення російської федерації до відповідальності за злочини проти українців наразі одне із найважливіших і нагальних питань та має бути легітимний у межах міжнародного права.

Розраховую на західних партнерів та міжнародних організацій щодо підтримки створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення російської федерації до відповідальності за злочини, вчинені проти України.

Подяка Голові палати депутатів Парламенту Чехії Маркет Пекарової Адамової, яка під час виступу на першому парламентському саміті міжнародної Кримської платформи, який відбувся 24-25 жовтня 2022 року у Хорватії, м. Загреб, запропонувала створити Міжнародний трибунал для притягнення до відповідальності громадян росії, винних у злочинах проти України, що допоможе запобігти підриву міжнародного порядку.

Міжнародний кримінальний суд працює над збором доказів щодо злочинів, за якими він уповноважений здійснювати розслідування: це воєнні злочини, злочини проти людяності і злочини з ознаками геноциду. Але злочин агресії залишається поза межами розслідування Міжнародного кримінального суду. Тому саме за цей злочин, з якого починаються всі інші, мають понести відповідальність винуватці, а це верхівка російської держави – путін, вище військове та політичне керівництво, які віддавали безпосередньо злочинні накази.

Крім того, принципово і суттєво - це спеціальний міжнародний трибунал щодо притягнення до відповідальності винних в агресії росії проти України, повинен стосуватися злочину агресії, який почався ще з тимчасової окупації росією Криму наприкінці лютого 2014 року.

Закликаю західних партнерів та міжнародні організації бути одностайними щодо створення спеціального трибуналу з питань агресії росії проти Україні.

Так, встановлення справедливості — це довготривалий процес, але особи, які вчинили злочин повинні бути притягнуті до відповідальності сьогодні, завтра або через рік. Притягнення до відповідальності є питанням принципу, якщо спільними зусиллями не досягнемо цієї цілі - це буде підривом міжнародного порядку.

 

Перший заступник Голови Комітету                                    Я. ЮРЧИШИН

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку