ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

14 травня 2013 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В. В. Рибак

<···>

16:43:33

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розглядається проект Закону Національне антикорупційне бюро (реєстраційний номер 2218). Є пропозиція розглянути по скороченій процедурі. Хто за цю пропозицію, прошу проголосувати.

16:44:06

Поіменне голосування. За-167

Проти – 89, утрималось – 39, не голосували – 109. Рішення прийнято.

Прошу, Арсеній Петрович доповідати буде? Народний депутат України Яценюк Арсеній Петрович як автор.

16:44:33

ЯЦЕНЮК А. П.

Пане головуючий! Члени українського парламенту! Законопроект про створення Національного антикорупційного бюро. Це законопроект спільний, трьох опозиційних фракцій.

Фракція "Батьківщина", фракція "Свобода" та фракція "УДАР" вважають, що одна з найбільших проблем, які сьогодні існують в Україні, це тотальна корупція. Тотальна корупція, яка знищує українську державу, яка вимиває мільярдні кошти з українського бюджету, яка збагачує одиниці чиновників, але робить бідними мільйони українців.

Ми можемо привести десятки різного роду рейтингів та опитувань, відповідно до яких Україна попереду планети всієї в рівності корумпованості вищих державних посадових осіб. Без вирішення проблеми корупції Україна не підпише ні угоду з Європейським Союзом і не вийде з тієї економічної соціальної кризи, в якій вона сьогодні знаходиться.

Одним з вагомих і ефективних механізмів боротьби з корупцією є створення реального органу, і ми хотіли би тут окремо підкреслити, незалежного органу щодо боротьби з корупцією та з корупційними правопорушеннями. Та наділення цього органу спеціальними повноваженнями.

Ми вважаємо, що створення національного антикорупційного бюро не тільки відповідає нашим зобов'язанням перед нашими європейськими партнерами, а в першу чергу, відповідає нашим зобов'язанням як депутатів Верховної Ради України перед мільйонами наших громадян, які голосували на останніх парламентських виборах і яким остогидло давати хабарі від мілкого до найвищого чиновника.

Сьогодні в Україні корупція очолюється Президентом і урядом. І саме тому Національне антикорупційне бюро буде наділено повноваженнями щодо антикорупційної перевірки всіх вищих посадових осіб держави, розпочинаючи з Президента, Прем'єр-міністра…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

ЯЦЕНЮК А. П. …членів Кабінету Міністрів України. Окремим законом внесена пропозиція щодо проведення національної антикорупційної люстрації, і цей закон буде наступний голосуватися.

Я звертаюся зараз до фракції Партії регіонів підтримати рішення комітету і проголосувати за даний законопроект за основу.

Це наші зобов'язання перед українським народом, це наші зобов'язання перед європейськими партнерами і це наш реальний шанс перетворити Україну в дійсно процвітаючу європейську державу, а не країну олігархів і багатих чиновників. Прошу проголосувати.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, запрошую до слова для співдоповіді голову Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктора Васильовича Чумака.

16:47:35

ЧУМАК В. В.

Віктор Чумак, 214 виборчий округ, місто Київ, Дніпровський район. Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, я хочу сказати, що ми за останні 3 тижні зробили дуже великий крок для боротьби і протидії корупції взагалі в країні. Сьогодні в нас є шанс зробити ще декілька дієвих кроків, які можуть увійти в історію українського парламентаризму і це дійсно чесно.

Сьогодні ставиться, до вашої уваги пропонується проект Закону 2218 про створення Антикорупційного національного бюро. Я хочу сказати, що він декілька разів вже заговорювався в цій сесійній залі, навіть один раз було створено це Національне антикорупційне бюро, але без законодавчих підвалин діяльності, без людей, без фінансів і без такого іншого. І тому ми маємо на сьогоднішній день саме ту ситуацію з корупцією, що маємо. Ми сьогодні є одна з останніх країн за індексом Трансперенсі Інтернешнл щодо сприйняття корупції.

Я думаю, що нам пора здійснити ще наступні кроки і саме вийти з цього глухого кута корупції. Крім того, я хотів би сказати, що даний законопроект дає нам всім шанс втілити в життя декілька ключових міжнародних рекомендацій для нас, які є. Це перша рекомендація ГРЕКО щодо створення в країні дійсно незалежного антикорупційного органу.

Саме тому законодавці або автори законодавчої ініціативи пішли на деякі, скажемо, перевищення повноважень щодо конституційних можливостей щодо створення, порядку створення і діяльності цього антикорупційного бюро. Але комітет, розглянувши на своєму засіданні цей проект закону, сказав одноголосне "да" цьому проекту закону і взяв, бере на себе відповідальність доопрацювати його до другого читання у відповідності до вимог Конституції і законів України. Тому я пропоную від імені комітету підтримати цей проект закону і прийняти його за основу. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, для обговорення, прошу записатися від фракцій. Прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Кайда. Передайте слово. Народний депутат Осуховський. Прошу.

16:50:17

ОСУХОВСЬКИЙ О. І.

Олег Осуховський, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 152 виборчий округ, місто Рівне.

Шановні депутати, шановний пане Голово! Ми сьогодні повинні разом з вами прийняти дуже важливий закон для України та для українського народу. Це Закон про Національне антикорупційне бюро, який є базовий сьогодні в боротьбі з корупцією в Україні, який постійно нас вимагає прийняти Європейський Союз.

Ми знаємо, що сьогодні розкрадається з державного бюджету мільярди, мільярди вивозяться в офшори. Я хочу привести приклад навіть зі свого округу місто Рівне. Реконструкція невеликого пренатального центру виділяється 80 мільйонів гривень. Це можна декілька таких пренатальних центрів побудувати по всій Україні. А потім Контрольно-ревізійне управління в Рівненській області дає статистику, що за два роки неефективно використано в Рівненській області, вдумайтеся, 700 мільйонів гривень. Тобто вкрадено в людей 700 мільйонів гривень.

Шановне товариство, Національне антикорупційне бюро – це буде незалежний орган, який буде підпорядковуватися тільки Верховній Раді Україні, який буде сформований з спецпідрозділів Міністерства внутрішніх справ України, тобто ГУБОЗу України та Служби безпеки України. І обов'язково там мають бути висококваліфіковані співробітники, які мають пройти обов'язково люстрацію, які мають бути захищені. Вони мають і соціально, і матеріально, і також фізично вони і члени їхніх сімей.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде підтримувати цей законопроект і також закликає кожного депутат підтримувати цей законі проголосувати, бо це важливо для України і кожного українця. Дякую вам. Слава Україні! (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", Каплін.

16:52:25

КАПЛІН С. М.

Те, що з корупцією потрібно боротися безумовно розуміють і регіонали вже, і комуністи вже, давно, з початку розуміла опозиція і безумовно зокрема наша фракція "УДАР Віталія Кличка".

Я хочу, щоб усі прості українці розуміли, чому збільшується пенсійний вік. Бо хтось краде гроші з бюджету і вам мають збільшувати на п’ять років пенсійний вік, аби ви далі гнули свою спину на тих, хто розкрадає державний бюджет.

Я хочу, щоб прості підприємці розуміли, чому збільшують податки, чому сьогодні обкладають поданню і зокрема корупційним податком малий бізнес. Та тому що, знову ж таки, ті самі чиновники розкрадають державний бюджет на мільярди і ви маєте працювати більше вдень і вночі, кожен день ризикувати втратити своє робоче місце, або хтось наживався на вашій роботі і на ваших податках.

Я хочу, щоб вчителі розуміли і в селах розуміли, чому закриваються школи, чому закриваються лікарні. Знову ж таки, через те, що десятки тисяч українських чиновників та vip-чиновники продовжують розкрадати український бюджет, те, що формували наші прадіди, наші батьки.

Я хочу, щоб ми розуміли, ті, хто їздять по українських дорогах, чому у нас погані дороги. знову ж таки, через те, що ремонтуючи ці дороги, чиновники розкрадають гроші.

Я хочу, щоб ми розуміли, чому ми сьогодні маємо низьку якість української політки, чому ми маємо сьогодні парламент, якому не довіряють і чому сьогодні ми маємо державу, яка неконкурентоздатна на світових економічних ринках, знову ж таки через те, що по Верховній Раді, по Кабінету Міністрів, по Адміністрації Президента гуляють валізи з грошима і це називається політичною корупцією.

Фракція "Віталія Кличка УДАР", опозиція і я переконаний, що це має викрити сьогодні наших…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Яворівський доскаже, він там на вашому місці сидить. Прошу.

16:55:00

ЯВОРІВСЬКИЙ В. О.

Володимир Яворівський, "Батьківщина", Троєщина.

Шановні колеги! Шановні наші виборці! Здається, якщо не помиляюсь, Єжи Лєц сказав: "Коли все стане на свої місця, декому не вистачить місця". Я абсолютно переконаний в цьому.

Сьогодні Україна, фактично, на наших очах втрачає оперативний простір, втрачає віру в своє майбутнє в першу чергу через колосальну всепроникаючу корупцію, яка сьогодні охопила абсолютно всі верстви і по вертикалі, і по горизонталі.

Скажіть, будь ласка, в якій країні ще бачено, щоб син Президента, стоматолог, заробив за один рік півтора мільярда гривень? Скільки пломб і зубів треба було вирвати українцям, щоб заробити ці скажені гроші? В якій країні ще може бути тоді, коли міністр заробляє десь 40 мільйонів на фіктивних оборутках із вишками. Це можна називати сьогодні, називати ы називати. Ми живемо в Україні, в якій будуються вертолітні майданчики, але на них ніхто не сідає, бо кажуть, що Янукович переконався, що вертольотом небезпечніше літати ніж на машинах їздити. Але це він переконався після того, коли збудовані вертолітні майданчики, один з них оформлений на бомжа, даруйте, із Латвії. Оце в такій країні ми живемо.

Сьогодні повірити в те, що влада, яка декларує, що вона хоче бачити й дуже хоче боротися з корупцією, але насправді вона цю корупцію підтримує, розкручує і захищає. Через те сьогодні повірити в те, що влада здатна боротися сама з корупцією це абсолютна вигадка, це абсолютне лукавство.

Через те, та ідея яку внесли три лідери сьогодні опозиції про те, щоби створити незалежне антикорупційне бюро, яке існує. А в Україні воно вкрай потрібне, хоч воно існує дуже в багатьох країнах. Це ідея сильна, це ідея здорова. Я мало вірю в те, що Партія регіонів проголосує за цей законопроект, але я вважаю, що ми сьогодні повинні…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, Цибенко.

16:57:28

ЦИБЕНКО П. С.

Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги, шановні громадяни України! Поданий законопроектом пропонується утворити ще один орган для боротьби з корупцією. Дуже цікавий підхід: для того, щоб боротись з корупцією, виявляється, треба створювати черговий орган!

Я хочу сказати, що мова йде про утворення державного органу із спеціальним статусом. Але вони, як правило, всі перелічені в Конституції України. Відтак, мова йде про створення нового органу із спеціальним статусом, який буде дублювати інших. У нас уже сьогодні 20 відсотків громадян України ходять в погонах, давайте додамо до цього ще.

Ще один момент, на який я хотів звернути увагу. Тут один з авторів законопроекту, який представляв законопроект, дуже активно робив акцент на тому, що в нього і його колег є зобов'язання перед Європою. У фракції Комуністів немає зобов'язань перед Європою, у нас є зобов'язання перед власним народом.

І найголовніше: задля того, щоб не було корупції, треба тривіально перестати красти, починаючи із пересічного громадянина і закінчуючи найвищими посадовими особами. Бо знаєте, час від часу виникають ситуації, коли треба задавати запитання. Ну, скажімо, звідки пішла торгівля дітьми? Треба пояснювати? Знаємо.

Інше питання: куди поділися гроші, які виділялися на боротьбу з повінню? Ні мостів, ні доріг, ні грошей.

Отже, шановні колеги, я вважаю… фракція Компартії України вважає, що це – створення чергової кормушки задля задоволення інтересів чиновників.

Дякую. Фракція Компартії України голосувати за це не буде.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, народний депутат Малишев. Прошу. І хвилина – позафракційний Ляшко і будемо приймати рішення.

16:59:30

МАЛИШЕВ В. С.

Уважаемые коллеги! (Шум у залі) Сам законопроект о создании Национального антикоррупционного бюро по своей сути заслуживает должного внимания, но в настоящее время он не может принят по следующим основаниям.

Во-первых, не соответствует Конституции Украины, поскольку статья 17 Конституции не предусматривает существование правоохранительных органов со специальным статусом, это уже делает его невозможным.

Во-вторых, решение затронутых в законопроекте вопросов относиться к компетенции Президента Украины и выходит за пределы полномочий парламента. Смотрите, статья 85, 106 Конституции.

В-третьих, при Президенте Украины уже действует Национальный антикоррупционный комитет.

В-четвертых, Нацбюро будет дублировать другие правоохранительные органы. Государственное бюро расследования, за которое мы с вами будем голосовать, создание которого предусмотрен

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

МАЛИШЕВ В. С. Секунду. … вступает в коллизию с новым УПК. Давайте уберем, дорогие друзья, популизм, а будем действовать только по закону. Предлагаю этот законопроект отменить.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилина, прошу Ляшко.

17:01:04

ЛЯШКО О. В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, а для чого дурити себе і людей? Давайте будемо щирими, ми створимо десять, двадцять, тридцять антикорупційних бюро і ситуація з боротьбою з корупцією не зміниться з однієї причини, бо ми маємо двадцять років корупційну владу. У нас сьогодні що, суди не корумповані, прокуратура не корумпована, міліція, СБУ? Скрізь від самого верху і до самого низу, і до парламенту все пронизано корупцією. І, як правило, про боротьбу з корупцією найбільше кричать ті, хто найбільше замочив свого носа в тій корупції.

От я пропоную, давайте ми почнемо боротьбу з корупцією із Верховної Ради. Я пропоную прямо зараз показати приклад боротьби з корупцією, припинити повноваження депутатів тушок, які зрадили своїх виборців, і припинити повноваження тих лідерів політичних сил, які продали місця в депутатських списках цим тушкам, які привели до парламенту тушок, які зрадили виборців, які поміняли волевиявлення людей, що більшість українців…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

ЛЯШКО О. В. … що більшість українців голосували за опозицію, а в парламенті маємо неприродну більшість Партії регіонів. Починаємо з себе, панове борці з корупцією! Давайте розкажемо, як ремонтували, як тільки ставали керівниками, унітази, приймальні кімнати і все інше, а потім будемо розказувати про боротьбу з корупцією! Не пеняйте на дзеркало, якщо рожа крива! Є така народна приказка.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, переходимо до прийняття рішення.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2218) про Національне антикорупційне бюро для прийняття за основу. Прошу голосувати.

17:03:22

Поіменне голосування. За-166

Проти – 18. Утрималось – 49. Не голосувало – 171. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 78, блок Віталія Кличка – 39, "Свобода" – 35, Компартія – 0, "Позафракційні" – 12.

*               *               *

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку