В очікуванні прийняття ООН резолюції щодо створення міжнародного трибуналу

05 грудня 2022, 16:27

 

Десятий місяць Україна протистоїть російським загарбникам.

Розв’язана росією війна під керівництвом диктатора путіна забирає найдорожче – життя українців. Убивства, зґвалтування, катування, примусова депортація, мародерство, руйнування житла, енергетики та цивільної інфраструктури – далеко не всі воєнні злочини, що вчиняють російські військові на території України.

За усі ці злочини, а також за порушення міжнародного права в Україні росія та її очільник, всі російські вбивці та кати мають бути притягнуті до відповідальності.

На сьогодні, країна-агресор впевнена у своїй безкарності. Зокрема, в Раді Безпеки ООН, росія уникає відповідальності, прикриваючись брехнею і правом вето.

Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів рф в Україні. Однак, МКС може судити лише тих, хто обвинувачується в окремих воєнних злочинах, але не може розглядати справи стосовно керівництва кремля за злочин агресії.

Наразі, питання щодо створення Спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії росії активно обговорюється на міжнародному рівні.

У своєму нещодавньому виступі, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила: «Продовжуючи підтримувати Міжнародний кримінальний суд, ми пропонуємо створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії росії».

В Організації Об'єднаних Націй вже існує проєкт резолюції про створення Спеціального трибуналу для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні.

Під час інтерв'ю CBS News Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що російського лідера володимира путіна необхідно переслідувати за воєнні злочини, скоєні в Україні. Зокрема, наголосив, що російські ракетні удари по цивільній інфраструктурі України є воєнним злочином.

Закликаю підтримати створення легітимної міжнародної інституції, для притягнення винних у агресії проти України до відповідальності та встановлення миру й справедливості у світі.

 

Заступник Голови Комітету                                                    О. МОШЕНЕЦЬ