Триває шістсот сорок друга доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Ворог постійно вишукує нові тактики обстрілів України у зимовий період, намагаючись прокладати маршрути своїх засобів ураження так, щоб уникати протиповітряної оборони України.

У ніч на суботу, 25 листопада, росія здійснила чергову масовану атаку по Україні, застосувавши рекордну з початку повномасштабного вторгнення кількість безпілотників типу Shahed-131/136 — 75. З них 74 було знищено силами протиповітряної оборони України. 

Основними цілями атаки були об'єкти енергетичної інфраструктури. За офіційними даними, внаслідок масованої атаки постраждало  п'ятеро людей, серед них — 11-річна дитина, пошкоджено об'єкти інфраструктури, зокрема дитячий садок, без світла залишилось понад 70 житлових будинків і 120 установ.

Як повідомив Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький, окупанти пошкодили декілька потужних магістральних ліній електропередач, проте їх роботу було швидко відновлено.

Торік, Україна вже пережила масовані ракетні атаки рф, що були спрямовані на знищення енергетичної системи України та виснаження українців холодом і темрявою. Більш того, один із російських ракетних ударів завершився аварійною зупинкою усіх ядерних реакторів країни, чого не було за всю історію роботи української атомної енергетики.

Без світла залишились не тільки українці. Через російські атаки аварійна ситуація сталася і в енергосистемі Молдови, через що велика кількість споживачів залишилася без електроенергії.

Розуміючи, що ворог  не залишає надії зруйнувати життєво важливі енергетичні об’єкти нашої країни, Україна докладає максимум зусиль, для забезпечення їх стабільного функціонування.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна готова до зими. «Ми пройшли наймасштабнішу — і зараз ще в процесі — ремонтну кампанію, і це дає можливість відповідним чином забезпечувати генерацію під час зими», — наголосив міністр, водночас, зауваживши, що енергосистема абсолютно спокійно проходить зиму, а єдиний фактор, який може вплинути на її роботу — це російські атаки. І навіть не сам факт атак, а вплив атак на енергосистему.

Під час сімнадцятого засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» Глава Пентагону Ллойд Остін повідомив про формування нової коаліції на підтримку України, що займатиметься постачанням засобів протиповітряної оборони. Таку коаліцію, за його словами, очолили Німеччина та Франція.

«Я розраховую на спільну роботу щодо визначення лідерів та учасників кожної з наших «коаліцій можливостей». Ми вже організували коаліції, спрямовані на нарощування військово-повітряних сил України та можливостей у галузі інформаційних технологій. І сьогодні ми обговоримо прогрес, досягнутий у розробці нової коаліції з наземної протиповітряної оборони», — сказав Остін, додавши, що союзники мають намір об'єднати ресурси усієї Контактної групи для підтримки цих зусиль.

Як зазначив Президент України Володимир Зеленський, посилення протиповітряної оборони є найкращою стратегічною інвестицією у безпеку не лише України, але й Європи.

Вдячна нашим партнерам за непохитну підтримку нашої країни та вже надану допомогу. Закликаю продовжувати нарощування можливостей протиповітряної оборони України. Тільки разом ми переможемо країну-агресора та назавжди здолаємо російське зло.

 

 

Заступник голови Комітету                                     О. МОШЕНЕЦЬ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19