Чотириста сорок дев'яту добу Збройні Сили України та український народ протистоїть широкомасштабному збройному вторгненню російських окупантів на українську землю. Агресор й надалі продовжує застосовувати терористичні методи ведення війни.

Сьогодні вночі, 18 травня, росія вкотре масовано атакувала міста України, намагаючись завдати болючих ударів по об’єктах критичної інфраструктури та зламати український дух.

Тільки у травні росія вже дев’ять разів атакувала столицю, використовуючи різні тактики для виснаження української ППО.

У ніч на 16 травня ракетна атака рф була винятковою за своєю щільністю, під час якої за найкоротший проміжок часу було випущено максимальну кількість ракет.

На щастя, українські захисники професійно знищують ворожі цілі, зокрема, це стосується і випущених в сторону Києва шість аеробалістичних ракет Х-47М2 Кинджал, які є дуже небезпечними, оскільки здатні летіти з гіперзвуковою швидкістю, що у 10 разів вища за швидкість звуку, і можуть маневрувати у польоті.

Збиття цих ракет силами протиповітряної оборони Києва є вражаючим показником ефективності.

Я дякую всім країнам за надану підтримку у захисті українського неба, однак зважаючи на систематичні варварські атаки рф, Україна потребує додаткових систем протиповітряної оборони, ракет та сучасних винищувачів.

Не маючи успіхів у цій війні, росія вигадує фейкові перемоги, поширюючи неправдиву інформацію щодо начебто знищення ракетами «Кинджал» п'ять пускових установок комплексу Patriot.

«18 російських ракет різних типів були в нашому небі, зокрема балістичні ракети, якими держава-терорист хвалилася. Мовляв, вони гарантовано несуть смерть, бо їх нібито неможливо збити. росія застосувала одночасно балістику, крилаті ракети, дрони… Спеціально, щоб нашим захисникам неба було особливо важко вберегти життя людей. Але всі життя було захищено – всі ракети було збито, включно з балістичними. Сто відсотків. Це історичний результат. Дякую всім!» – сказав Президент України Володимир Зеленський на відкритті IV саміту Ради Європи, коментуючи нічну атаку рф 16 травня.

Неабияку роль у захисті України та демократичних цінностей відіграє міжнародна спільнота.

Глави держав та урядів 46 країн-учасниць Ради Європи зібралися на дводенний саміт у Рейк'явіку з метою обговорення ситуації, що склалася на континенті внаслідок російської агресії проти України. Результатом Саміту є підписання угоди про заснування Реєстру шкоди, завданої агресією рф проти України.

Документ передбачає не тільки «реєстр злочинних дій рф», а й перелік та суми компенсацій, які росія має заплатити Україні як державі, пересічним українцям та українським підприємствам, що зазнали руйнувань.

«Без підзвітності не може бути тривалого миру, і ми підтримуємо принципи справедливого та тривалого миру, викладені у «формулі миру» президента Зеленського», – йдеться у документі.

Без справедливого покарання не може бути миру та безпеки у світі!

Створення Міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України, є великим досягненням та важливим результатом  спільних дій демократичного світу у справі щодо притягнення рф до відповідальності та невідворотності сплати компенсацій.

Я дякую всім нашим міжнародним партнерам за реальні кроки у зупиненні злочинних дій країни-агресора та наближення перемоги над російським злом.

 

Перший заступник Голови Комітету                                    Я. Юрчишин
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43