Найбільшою загрозою безпеці Європи з часів Другої світової війни стала війна в Україні, яка розпочалась широкомаштабним вторгненням російських військ під приводом «спеціальної військової операції з «денацифікації» та «демілітаризації» України».

Чотириста двадцять восьму добу українці та Збройні сили України чинять запеклий опір ворогу, не даючи будь яких шансів навязати свободолюбному українському народові «рускій мір».

Масові вбивства, катування, гвалтування мирного населення, ядерний шантаж та інші страшні нелюдські злочини, вчинені ворогом на українській землі, вразили весь світ та закарбувались в серцях кожного українця, що невиліковною раною залишаться в пам’яті наступних поколінь.

Усвідомлюючи якими можуть бути наслідки цієї війни без правил, світова спільнота стала пліч-о-пліч з Україною у її протистоянні навалі російській варварській орді.

«Світ знає: росію можна зупинити. Це спільний інтерес. Зупинити силою наших воїнів на передовій. Нашою зброєю – як українською, так і тією, яку ми отримуємо від партнерів. Силою права, тобто санкціями, які потребують постійного посилення, а також нашою спільною роботою заради справедливості. Кожен прояв російського терору, кожен день агресії – це додаткові аргументи, що все це має завершитись у трибуналі – у новому Нюрнберзі щодо рашизму, щодо тих, хто знищує життя і людей, у кого ракети – проти музеїв, а керовані авіабомби – проти церков», – заявив Президент України Володимир Зеленський.

37 років тому 26 квітня сталася аварія на Чорнобильській АЕС, яка стала не тільки величезною трагедією і найбільшою екологічною катастрофою ХХ століття, а й уроком всьому людству, показавши, що ядерна енергія, яка вийшла з-під контролю, це страшна зброя.

Під час повномасштабного російського вторгнення в Україну Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Розуміючи можливі наслідки перебування ворожих військ на території атомної станції, українським військам вдалось її звільнити вже через п'ять тижнів.

Однак, небезпека ядерної катастрофи, на жаль, залишається і сьогодні.

Абсолютно реалістичною є загроза ядерної аварії на окупованій росіянами Запорізькій АЕС, наслідки якої будуть набагато більшими, ніж від застосування тактичної ядерної зброї. Таку думку висловив колишній міністр охорони довкілля та ядерної безпеки Юрій Костенко на засіданні круглого стола на тему «російська ядерна зброя в білорусі як загроза європейській безпеці».

Без сумніву, присутність російських окупантів на території найбільшої в Європі атомної електростанції несе прямі загрози ядерній безпеці усього людства.

Україна та світова спільнота мають прикласти всіх зусиль, щоб зупинити путіна та не дозволити країні-агресору чинити ядерний шантаж, що в будь-яку хвилину може спричинити ядерну катастрофу.

Україна зобовязана перемогти у цій війні з російським злом заради життя й безпеки всього світу.

 

Перший заступник голови Комітету                                Я.ЮРЧИШИН

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19