Триває 397-й день від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Всі ці дні, наші захисники героїчно протистоять російському агресору: б’ються з ворогом на фронті в найгарячіших точках, захищають і звільняють кожну частинку української землі. Крок за кроком Україна робить все можливе, щоб російські загарбники програли у цій війні.

Проте, росія продовжує демонструвати безрозсудність у своїй загарбницькій війні.

Вторгнення російських загарбників в Україну загострило побоювання українських та світових політиків щодо ймовірності використання рф ядерної зброї. Така вірогідність малоймовірна, однак необхідно бути обачливим і не забувати - що маємо справу з непередбачуваним противником, агресивні дії якого виходять за межі здорового глузду.

Раніше російський диктатор зі своїми поплічниками вдавалися до ядерних погроз, свідомо поширюючи неправдиву інформацію про постачання Україні снарядів із збідненим ураном.

Цього разу, президента рф заявив, що має намір розмістити на території білорусі тактичне ядерне озброєння. Зробивши таку заяву, кремлівський очільник  намагається залякати не лише Україну, а й ті країни, що її підтримують.

Не полишаючи підтримувати Україну в усіх її потребах, викликаних війною, міжнародна спільнота вже відреагували на заяву кремлівського диктатора.

Європейський Союз засудив дії росії щодо розміщення тактичної ядерної зброї на території білорусі та висловив готовність запровадити нові санкції проти держави-агресора.

«Розміщення в білорусі російської ядерної зброї означало б безвідповідальну ескалацію і загрозу європейській безпеці. білорусь ще може це зупинити, це її вибір», - заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель. При цьому додав, що ЄС готовий відповісти подальшими санкціями.

У НАТО також розкритикували рішення президента країни-агресорки, а його риторику в Північноатлантичному Альянсі назвали «небезпечною й безвідповідальною».

Міжнародна кампанія із заборони ядерної зброї (ICAN) засудила заяву президента росії. За інформацією The Guardian, виконувач обов'язків керівника ICAN Даніель Хогста заявив, що поки в путіна є ядерна зброя, Європа не може бути в безпеці.

За час війни з Україною, рф послідовно порушувала свої зобов'язання щодо контролю над озброєннями, нещодавно призупинивши свою участь у новому договорі про стратегічні наступальні озброєння (СНО).

При цьому, російський диктатор знову і знову фіксує свою участь у скоєнні злочину, порушуючи договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

Звертаюся до білоруської спільності - не допустіть реалізацію володимиром путіним своїх злочинних намірів щодо розміщення на території білорусі ядерної зброї, всупереч її зобов’язанням за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї; не перетворіть свою державу на заручника кремля.

Закликаю усіх міжнародних партнерів, країн-союзників докласти максимум зусиль щодо недопущення застосування ядерної зброї очільником кремля задля безпеки України та Європи.

 

Перший заступник Голови Комітету                                                  Я. ЮРЧИШИН
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43
27 листопада 2023 10:56