390-й день незламна Україна бореться за Незалежність, захищаючи свою землю від російської агресії.

Війна в Україні – найбільший збройний конфлікт в Європі після Другої світової війни. Понад рік російська армія руйнує українські міста і села, вбиває людей, викрадає дітей, мародерить, знищує екологію.

17 березня президент Міжнародного кримінального суду (МКС) Пйотр Гофманський оприлюднив заяву про рішення Палати досудового провадження схвалити ордер на арешт двох громадян рф: чинного президента володимира путіна та уповноваженої президента рф з прав дитини марії львової-бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації українських дітей та незаконному переміщенні їх з окупованих територій України на територію рф.

Це історичне рішення і важливий крок для початку реального міжнародного правосуддя над державою-агресоркою.

З весни 2022 року росія почала масову депортацію українських дітей з окупованих територій. Викрадених маленьких українців та українок переміщували на росію та окупований Крим.

Частина вивезених з України дітей – ті, в кого росіяни вбили одного або обох батьків. Переважна частина – це ті, кого відібрали у батьків або родичів під час так званої «фільтрації», або ті, кого забирали нібито «на оздоровлення» і не повертали.

Наразі, Україна вже ідентифікувала понад 16 тисяч вкрадених рф дітей. Про шість  тисяч епізодів, верифікованих міжнародними партнерами України, йдеться у рішеннях ООН, Ради Європи, документах уряду США. Сама рф у пропагандистських роликах минулої осені повідомляла про те, що вивезла з України 150 тисяч дітей та планувала їх усиновлення…

російська агресія проти України є кричущим порушенням міжнародного права, і рф має відповісти за це. путін і його поплічники повинні постати перед Міжнародним трибуналом за вчинені звірства, порушення законів та звичаїв війни, а також злочини проти людяності, геноцид та екоцид.

Вдячна Головному прокурору Міжнародного кримінального суду Каріму Хану та Міжнародному кримінальному суду, міжнародним партнерам, а також усім небайдужим за принциповість і готовність притягнути винних до відповідальності.

Сьогодні на конференції у Лондоні, організованій спільно урядами Великої Британії та Нідерландів, розглядатиметься питання виділення коштів для фінансування роботи МКС з розслідування воєнних злочинів в Україні.

Звертаюся до країн-учасниць конференції: потрібно вжити усіх необхідних заходів для забезпечення повноцінного фінансування роботи МКС з метою найшвидшого встановлення справедливості та захисту міжнародного права.

Сподіваюсь, що на лаві підсудних у Гаазі незабаром опиниться очільник кремля путін з усіма своїми поплічниками.

 

Заступник Голови Комітету                                                         О. МОШЕНЕЦЬ
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43