308 днів незламності українського народу. Це дні боротьби за територіальну цілісність, збереження життів, звільнення окупованих територій, це пролита кров цивільних громадян, а також наших Захисників і Захисниць.

Україна вже пройшла, значний шлях до Перемоги, але росія не змінила своїх цілей щодо знищення України та її народу.

На сьогодні дуже важливий і відповідальний момент - звільнити українську землю від російського агресора, а також – покарати вищих посадових осіб рф і його поплічників за злочини щодо мирного населення України, які свідомо нехтують законами і звичаями ведення війни, закріпленими Женевськими конвенціями.

Зараз продовжує діяти потужна підтримка західних партнерів України.  Впроваджуючи санкції, надаючи військову та гуманітарну допомогу це конкретні дії світу на шляху до закінчення війни з російськими загарбниками.

За всіма ознаками країна агресор – росія фактично програла війну проти України, але ніяк не хоче цього визнавати. Завдяки мужньому протистоянню українців країні-агресору, і завдяки міжнародним партнерам ми спроможні поставити переможну крапку в завершенні війни.

Вирішальним етапом у перемозі України над російською федерацією має бути встановлення відповідальності за скоєні воєнні злочини, а також злочини проти людяності, геноцид та екоцид.

Вкотре, необхідно зауважити, що російська агресія є важким міжнародним злочином і тому якнайскоріше створення Спеціального міжнародного трибуналу  є необхідним задля встановлення справедливості і поваги до міжнародних інституцій.

У сьогоднішньому інтерв'ю агенції epd, Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк (Volker Turk) закликав до судових переслідувань злочинів, скоєних під час війни росії проти України. "Злочинці повинні знати, що їм не вдасться уникнути покарання", заявив Верховний комісар. Також він зауважив, якщо злочинців не зможуть притягнути до відповідальності в Україні, тоді країни-члени ООН мають ухвалити рішення про створення міжнародного трибуналу.

Наразі, притягнення президента рф путіна та його поплічників до відповідальності за агресію та розв'язану ним війну в Україні є неможливим з юридичної точки зору, тому наразі важливо усунути цю юридичну прогалину.

Віримо і сподіваємося, що президенту росії і російським військовим не вдасться уникнути покарання, і вони будуть на лаві підсудних у залі суду Спеціального міжнародного трибуналу.

 

Перший заступник Голови Комітету                                             Я. ЮРЧИШИН

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 18:44
03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55