Триває дев’ятий місяць протистояння російському широкомасштабному вторгненню.

російські війська не можуть перемогти Україну на полі бою і тому нищать цивільні та енергетичні об’єкти нашої країни. На окупованих територіях вбивають, викрадають, катують, ґвалтують, позбавляють волі цивільне населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

російські варвари мають відповісти за всі скоєні ними воєнні злочини.

Створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення злочинців російської федерації до відповідальності за злочини проти українців наразі максимально легітимний правовий інструмент, юрисдикцію якого визнаватиме міжнародна спільнота. Він заповнить наявну прогалину в застосування міжнародного кримінального права в ситуації з Україною, що виникла як результат обмеженої юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо злочину агресії рф.

У намірі створення спеціального міжнародного трибуналу Україну вже підтримали ПАРЄ, ОБСЄ, НАТО за принципом ad hoc, який зможе видати ордери на арешт путіна та вищого керівництва рф.

На відкритті міжнародної виставки Russian War Crimes у Брюсселі Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола підтвердила таку позицію Європарламенту, наголосивши на тому, що Європа, як і Україна, вимагає притягнути путіна та його поплічників до відповідальності.

Також вдячна парламентарям Литви, Латвії, Естонії та Польщі, а також представникам парламентарів інших країн, які під час Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи закликали міжнародних партнерів до створення Спеціального трибуналу з розслідування злочинів російської агресії.

Водночас закликаю держави Європейського Союзу та інших міжнародних партнерів долучитися до ініціативи країн Балтії щодо створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу, а також прошу долучатися до інших міжнародно-правових процесів та притягнути до відповідальності вище військове, політичне керівництво російської федерації за злочин агресії, вчинені проти України, що сприятиме відновленню міжнародного правопорядку.

Винні у найбільшій війні на Європейському континенті з часів Другої світової війни мають бути притягнуті до відповідальності, адже право завжди діє і завжди панує закон!

 

Заступник Голови Комітету                                                             О. МОШЕНЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43