197 добу триває Героїчне протистояння українського народу російській орді.

Масові вбивства цивільного населення, депортація громадян - це ті жахливі військові злочини проти людяності, що скоєні російськими військовослужбовцями, які здійснюють повний контроль на окупованих територіях України.

На сьогодні кількість депортованих громадян України становить понад один мільйон, однак точну їх кількість визначити неможливо, так як усіх вивезених людей позбавляють засобів зв’язку, відбирають документи, їх залякують і розвозять по віддалених районах росії, щоб обмежити можливість повертатися на Батьківщину. 

Однак, перш ніж вивезти людей на територію росії, окупанти проводять фільтрацію (процедуру обшуку і допиту). Згоди у людей не питають або ж прикриваються евакуацією.

Про багаточисленні порушення, пов’язані з фільтраційними таборами для українців на тимчасово захоплених росіянами територіях, йшлося на засіданні Ради Безпеки ООН, яке відбулося 7 вересня.

Помічниця Генерального секретаря ООН з прав людини Ілзе Брандс-Кехріс повідомила, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) задокументувало численні випадки, коли «представники російських озброєних сил і пов’язаних з ними озброєних груп наказували цивільним особам залишити свої будинки або укриття і доставляли їх на підконтрольну їм українську територію або в росію».

УВКПЛ підтвердило, що російські військові піддають цивільних громадян, які проживають на окупованих територіях, «так званій фільтрації – системі перевірок безпеки і збору персональних даних», і це призвело до багаточисленних порушень прав людини.

У своєму зверненні, на цьому ж засіданні, американська дипломатка - постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд наголосила: «Примусове переміщення або депортація осіб, які перебувають під захистом, з окупованих територій на територію країни-окупанта - це серйозне порушення Четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення, яке є воєнним злочином».

За її словами, це робиться окупаційною владою, аби підготувати анексію захоплених територій України та провести фіктивні "референдуми", зокрема, в Херсонській та Запорізькій областях.

Зокрема, Лінда Томас-Грінфілд заявила: «Безумовно, ми ніколи не визнаємо будь-яких спроб росії силоміць змінити кордони України. Ми повинні притягнути до відповідальності винуватців цих звірств. Ми повинні відповісти як міжнародна спільнота, яка все ще поважає Статут ООН».

Дякую всій міжнародній спільноті за підтримку України в цілому, а також прикуту увагу до проблеми депортації громадян.

Закликаю міжнародних партнерів притягнути до відповідальності винуватців і воєнних злочинців за примусову депортацію громадян України з окупованих територій.

Винні мають понести жорстке покарання за скоєні воєнні злочини росії у міжнародних судах.

 

Перший заступник Голови Комітету                                              Я. ЮРЧИШИН
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43