Людство втратило мільйони життів, перш ніж дійти до усвідомлення того, що війні потрібні правила, яких варто дотримуватися всім. На перший погляд, війни не мають нічого спільного із законом, а швидше є проявом тотальної агресії. Однак, країни, які визнають світовий порядок і свою приналежність до цивілізованого світу, завжди зважали на закони і звичаї ведення війни.

Правила війни прописані в Гаазьких та Женевських конвенціях, що мають універсальний характер і є обов’язковими для всіх без винятку держав. Ігнорування цих конвенцій прирівнюється до добровільного виходу держави-порушниці із цивілізованого світу. Проте, незважаючи на це, є країни, які цих правил цинічно не дотримуються. Однією з таких країн є російська федерація.

Сьогодні росія створює надзвичайну небезпеку українським АЕС, загрожуючи людству новою ядерною катастрофою. У разі потрапляння у працюючий атомний енергоблок навіть уламок ракети може спричинити аварію та витік радіації.

Запорізька АЕС продовжує працювати в окупації, де загарбники дестабілізують ситуацію і вдаються до нових методів терору. Вони почали викрадати персонал з ключових керівних позицій ЗАЕС, а також чинять різні провокації.

За повідомленням видання РІА Мелітополь, учора, 20 липня 2022 року, за атомними блоками Запорізької атомної електростанції, де розташована база російських окупантів, пролунали вибухи.

російські ЗМІ надають неправдиву інформацію, що «українські ударні безпілотники атакували Запорізьку АЕС». Розуміючи небезпеку та бажаючи зберегти залишки зброї, рашисти хочуть піти на небезпечний та безглуздий крок - зробити склад прямо в енергоблоках, порушуючи, таким чином, всі норми і вимоги щодо ядерної та радіаційної безпеки роботи АЕС.

Не застрахована від потенційних небезпек та ризиків і Рівненська АЕС, що розташована у прикордонному із білоруссю районі, з якої, як відомо, в Україну летить велика кількість ворожих ракет та безпілотних літальних апаратів. Оскільки війська рф свідомо нехтують елементарними правилами безпеки, ймовірність «випадкового» влучення в атомний реактор є дуже високою.

Окрім того, зберігається загроза вторгнення з території білорусі живої сили ворога, тому, цілком ймовірно, що стратегічним об?єктом для ворожих військ може стати саме АЕС. Страшно передбачити, якими саме будуть наслідки, якщо ворожа ракета влучить хоча б в один із реакторів, проте точно можна стверджувати, що ця трагедія може стати фатальною не лише для України, а й для усього світу.

Ядерний тероризм росії мав місце на Чорнобильській атомній електростанції, під час окупації Чорнобильської зони у період з 24 лютого до 31 березня 2022 року, що підтвердила Служба безпеки України, зібравши достовірні докази цьому.

За повідомленням СБУ, на території ЧАЕС постійно знаходилася велика кількість військової техніки та озброєння. На території радіаційно небезпечних об'єктів перебували 300 окупантів, а безпосередньо у сховищі СВЯП-2 знаходилося 30 росіян. 

«У процесі тимчасової окупації загарбники порушили всі норми ядерної безпеки: пошкодили приміщення, замінували територію та спровокували низку пожеж, запустивши тим самим неконтрольовані процеси, утримували персонал у стресових умовах, збільшуючи вірогідність професійних помилок.

Територія ЧАЕС і досі залишається замінованою, що може призвести до неконтрольованих вибухів та пожеж, а територія зони відчуження досі не розмінована, що порушує цілісність системи радіаційної безпеки об’єкта, яку Україна десятиліттями вибудовувала разом з міжнародними партнерами», - повідомляє Служба безпеки України.

Атака й захоплення атомних електростанцій є грубим порушенням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і Міжнародної Конвенції про боротьбу з актами ядерного тероризму та звичаєвого міжнародного гуманітарного права.

Потрібно негайно зупинити ядерний тероризм росії, що несе у собі страшні та незворотні наслідки для усього людства.

 

Перший заступник Голови Комітету                                                  Я. ЮРЧИШИН
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 18:44
03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55