Сто тридцять восьма доба широкомасштабної війни рф проти України. Попри героїчне протистояння  Української Армії на лінії фронту, існує ще одна передова – аграрна. Наразі, по всій території країни триває збір урожаю, який можна назвати найважчим за всю історію України.

російська орда навмисно знищує наші зернові, підпалюючи поля палаючими уламками випущених снарядів.

Щодня виникають масштабні пожежі. Вже вигоріли сотні гектарів пшениці, ячменю та інших зернових культур, вигорають полезахисні смуги та ліси. Через постійні обстріли приборкувати такі пожежі на окупованих територіях надто важко, російські війська навмисно не дозволяють гасити займання.

Обстріли російської армії спричинили пожежі у Дніпропетровській і Запорізькій областях, що масово знищують пшеничні поля. Цю інформацію підтвердив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук. За його оцінками, в результаті обстрілів було знищено щонайменше 20 гектарів пшениці.

Подібна ситуація і у Херсонській області і на Харківщині. В окремих громадах аграріям доводиться власноруч – ціною власного життя, рятувати вирощений ними врожай.

Як доказ цинічних дій рашистів, колишній народний депутат України Ігор Луценко опублікував фотографії палаючого поля із зерновими. За його словами, іноді полум'я досягає п’яти метрів у висоту, а фронт смуги вогню поширюється на сотні метрів.

Спеціальний заряд летить у повітрі із характерним шумом, ніби "белькоче" металевими крилами, вибухає в зеніті, й додолу падають повільно палаючі шматки. Від них спалахує поле... Пшениця суха, після кількох тижнів спеки, спалахує, начебто не стебла на полі, а сірники.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив: «Згадуйте цю картинку щоразу, коли росіяни кажуть, що дбають про глобальну продовольчу безпеку. Мільйони людей у всьому світі зіткнуться з голодом, бо росія розпочала жорстоку війну проти України».

Міністерство оборони України також відреагувало на пожежі: «Горить не українська пшениця, горить продовольча безпека світу. Росія понесе відповідальність за всі злочини».

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, звинуватила російську владу в тому, що москва використовує продовольчу кризу, як зброю у своїх геополітичних інтересах. За її словами, щоб протидіяти російському продовольчому шантажу потрібна глобальна співпраця країн Європи в питанні постачання зерна, а також збільшення власного виробництва.

Окупанти проявляють максимальний цинізм: вони не лише крадуть зерно з тимчасово окупованих територій, а ще й роблять усе можливе для того, щоб у низці регіонів українці не змогли зібрати новий врожай. Однак, під обстрілами на полях, де можуть бути міни чи нерозірвані снаряди, наші аграрії безстрашно рятують зерно.

росія штучно створює глобальну продовольчу кризу. Закликаємо міжнародну спільноту допомогти Україні  подолати цю загрозу світового рівня, не піддаючись шантажу з боку агресора.

У нас одна спільна мета — перемога та звільнення України!

 

Заступник Голови Комітету    О. МОШЕНЕЦЬ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19