«Ми б'ємось за те, чому нема ціни в усьому світі,                                                      

  – за Батьківщину».

Олександр  Довженко

 

 

          Cто п’ятнадцяту добу українці героїчно стримують російських окупантів. ЗСУ завдають ворогові рекордних втрат, нещадно руйнуючи всі його плани.

          Міжнародні партнери підтримують український народ у боротьбі з російською агресією. Візити лідерів іноземних держав до України в цей нелегкий для нашої країни час –  важливих прояв підтримки українського народу.

16 червня Україну відвідали одразу чотири європейських політики найвищого рівня – президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц,  прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоханес. Як сказав Президент України Володимир Зеленський, це історичний день, коли Україна відчула підтримку відразу чотирьох потужних європейських держав і, зокрема, підтримку руху нашої країни до Європейського Союзу. Головна наша сила та найефективніша зброя — в єднанні.

Під час зустрічі обговорено: кроки з продовження та посилення оборони України; питання економічної підтримки українських громадян та післявоєнної відбудови; можливості для протидії продовольчій кризі, яку спровокувала росія; подальший санкційний тиск на рф, а також європейську інтеграцію України.

До речі, Канцлер Німеччини Олаф Шольц і Президент Франції Еммануель Макрон вперше відкрито висловили свою підтримку надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС, за що їм велика вдячність.

Наступного дня до України з неоголошеним візитом прибув Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Це вже другий візит Бориса Джонсона до Києва з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

За інформацією Офісу Президента України, сторони обговорили необхідність постачання важкої зброї та систем ППО, економічну підтримку України, посилення санкційного тиску на росію, зокрема, пропозиції міжнародної групи Макфола-Єрмака, а також гарантії безпеки для України та необхідність компенсації росією завданих збитків нашій державі.

Дуже важливо, що такі візити відбулись напередодні розгляду в Брюсселі питання про надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. І вже 17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу, про що на брифінгу в Брюсселі повідомила Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Ми знаємо, що українці готові померти за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили з нами європейською мрією», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Офіційне рішення щодо статусу для України мають ухвалити на саміті лідерів ЄС 23-24 червня.

Велика вдячність нашим іноземним партнерам за віру в Україну та всебічну підтримку у цей надскладний для нас усіх час. Але лише разом, об’єднавшись ми можемо подолати агресора та забезпечити мир. Тому що, як сказав англійський письменник-публіцист Герберт Уеллс: «Якщо ми не покінчимо з війною, війна покінчить з нами». Тож, нам потрібно чітко розуміти, що лише у єдності – наша сила, й зробити все для того, щоб ніколи знову не почалась війна.

 

Заступник голови Комітету   О. МОШЕНЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43
27 листопада 2023 10:56