101-й день тривалої повномасштабної війни росії проти України. Це — дні боротьби та незламності, порятунку людей та протистояння ворогу на усіх фронтах.

Попри російське вторгнення, ми наполегливо продовжуємо працювати над питанням швидкої інтеграції до Європейського Союзу.

16 вересня 2014 року Верховна Рада України та Європейський Парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

1 вересня 2017 року після тривалого процесу ратифікації Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності у повному обсязі.

Угода про асоціацію за своїм обсягом і тематичним охопленням є найбільшим міжнародно-правовим документом за всю історію України та найбільшим міжнародним договором з третьою країною, укладеним Європейським Союзом. Це новий формат відносин між Україною та ЄС на принципах «політичної асоціації та економічної інтеграції», що слугує стратегічним орієнтиром системних соціально-економічних реформ в Україні.

Передбачена Угодою зона вільної торгівлі між Україною та ЄС визначатиме правову базу для вільного переміщення товарів, послуг, капіталів, частково робочої сили між Україною та ЄС, а також для поступового зближення, спрямованого на інтерграцію економіки України до спільного ринку ЄС.

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні повідомив, що заявка України на членство в Європейському Союзі, підписана ним 28 лютого, вже офіційно зареєстрована: «Ми чекали цього 30 років. Сьогодні я підписав заявку на членство України у Європейському союзі. Ми вибороли своє право бути разом з усіма у Європі. Заявка вже доставлена у Брюссель, офіційно зареєстрована. Час настав»!  

Про те, що Україна має вступити до Європейського союзу, заявила 27 лютого в інтерв'ю Euronews президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Лідери Європейського Союзу підтверджують готовність розглянути на своєму саміті, запланованому на 25-26 червня, заявку України на членство у ЄС, про що йдеться у оприлюднених висновках Європейської Ради стосовно України.

Європейський Союз засуджує насильницьке вторгнення рф до України,  тимчасову окупацію росією українських територій, та ніколи не визнає спроб інтегрувати їх до складу рф. Про це йдеться у Декларації Високого представника ЄС від імені всіх 27 країн Євросоюзу, яка опублікована на сайті ЄС 03 червня 2022 року.   

У Декларації наголошується, що Європейський Союз залишається непохитним у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Розгляд заявки України на засіданні Європейської Ради, де очікується надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС, стане одним із ключових питань у такий нелегкий для українців час. Для нашої держави членство в ЄС може стати додатковим аргументом у разі вирішення питання про припинення війни дипломатичним шляхом. Адже основоположні цінності Євросоюзу базуються на основі миру та вирішення конфлікту шляхом діалогу.

Закликаю постійних представників країн-членів Європейського Союзу  ухвалити позитивне рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на членство у ЄС. Це буде одним із кроків до Перемоги!

Досить пролиття крові! Разом переможемо!

Заступник голови Комітету  О. Мошенець
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43
27 листопада 2023 10:56