З 24 лютого 2022 року російська армія здійснює воєнні злочини в Україні, які без сумніву мають на меті системне й послідовне знищення українського народу. 

За 52 дні окупації в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та багатьох інших населених пунктах на території України збройні сили російської федерації вчинили, з особливою жорстокістю, майже усі тяжкі воєнні злочини, передбачені Міжнародним гуманітарним правом — злочини геноциду, злочини проти людяності, злочини агресії. Викрадення людей та позбавлення свободи, позасудові розстріли, зґвалтування (групові та на очах у родичів), катування людей, тортури, глумління над тілами вбитих і замучених, свідомі напади на цивільних, на медиків, на сховища, руйнування житлової забудови, використання цивільних як заручників для прикриття.

Усі злочини заслуговують на справедливе покарання.

14 квітня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про Заяву Верховної Ради України «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні» реєстр. № 7276, якою затвердила, що вчинені збройними силами російської федерації грубі порушення законів та звичаїв війни вважаються як такі, що спрямовані на знищення українського народу.

Також, Верховна Рада України звернулася до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо визнання вчинення російською федерацією геноциду українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.

Низка країн, такі як: США, Канада, Латвія, Велика Британія, Польща вже визнали та засудили воєнні злочини, злочини проти людяності та інші злочинні порушення міжнародного права, вчинені на території України збройними силами російської федерації. А Президент США Джо Байден дав пряму оцінку діям путіна та його сил в Україні, назвавши це геноцидом, і доказів цьому, за його словами, стає все більше.

Вдячні усім народам та лідерам західних країн за підтримку й визнання вчинених дій збройними силами російської федерації геноцидом українського народу.

Але у деяких державах факт геноциду сприймається як політична заява. Зокрема, Угорщина, Китай та Індія, а також низка держав Азії, Африки та Латинської Америки просять підтвердження, що вчинені рф злочини націлені на масове знищення населення України, порушення суверенітету і територіальної цілісності України та ліквідацію національної державності України.

Радимо їм не зважати на пропаганду рф, яка заперечує очевидні речі (як то збиття літака МН17 чи захоплення Криму), а довіряти вже підтвердженим міжнародними експертами фактам. Адже не визнавати публічно вчинених дій збройними силами російської федерації геноцидом українського народу — це означає бути співучасником війни росії проти України.

Злочин геноциду обов'язково буде доведений юридично, у міжнародних інституціях. Наразі Україна запрошує до Ірпіня, Ворзеля, Бучі усіх, хто сумнівається у вчиненні таких злочинів військовими російської федерації.  Світ має одностайно та офіційно засудити російську владу за вчинення геноциду та інших тяжких воєнних злочинів проти українського народу. Щоб фраза «Ніколи знову!» не перетворилась на пусті слова.

Заступник Голови Комітету   О. Мошенець
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43
27 листопада 2023 10:56