Росія - найбільша за територією країна світу, член міжнародних безпекових, економічних, культурних, природозахисних та спортивних організацій, впродовж тривалого часу не отримуючи гідної та згуртованої реакції цивілізованого світу на свої злочинні дії й неприховану пропаганду відчула могутність та вседозволеність.
        За останні 14 років її агресивною політикою спровоковано та розв’язано російсько-грузинську війну (2008), збройний конфлікт на території Північного Кавказу (2009-2017), збройну агресію проти України – захоплено Кримський півострів та окуповано окремі райони Донецької та Луганської областей України (з 2014 - до сьогодні), російське воєнне вторгнення в Сирію (з 2015 - до сьогодні).
        На превеликий жаль країна агресор на цьому не зупинилась. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну війну проти України.   
        За місяць ведення бойових дій на території України Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини зареєстровано 2 788 потерпілих серед мирного населення, з них вбито 1081 людину (93 дитини) та 1 707 людей поранено (120 дітей). Однак фактична кількість постраждалих значно більша, особливо на територіях де ведуться активні бойові дії.    
        До численних жертв серед мирного населення призвели обстріли агресором житлових районів та міст України з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, а також ракетних та авіаударів. Під прицілом ворога також знаходяться пологові будинки, лікарні, учбові заклади, церкви, об’єкти культурного призначення та спадщини, місця евакуації мирного населення.    
    Знищено значні обсяги цивільної інфраструктури. На 90% зруйновано м. Маріуполь. Майже повністю знищено м. Ізюм, низку сіл, селищ та міст у Київській, Сумській, Чернігівській областях і це лише приблизний перелік. Нищівних руйнувань спричинено м. Харкову – зруйновано майже 1 тис будівель, переважна більшість з яких житлові будинки.    
     Через окупацію та оточення військами агресора частини території України в стані гуманітарної катастрофи перебуває м. Маріуполь, деякі  райони Київської та Херсонської областей. В особливій групі ризику опинилися новонароджені діти, яким не вистачає дитячого харчування та засобів гігієни, а також тяжко хворі люди. Доставити гуманітарну допомогу не видається можливим через постійні обстріли гуманітарних конвоїв.   
        Також російські військові обстрілюють жителів окупованих міст, які виходять на МИРНІ протести проти путінівського режиму. Примусово вивозять громадян України, в тому числі дітей, на територію Росії.    
        Через воєнні дії близько 9,8 млн українців стали внутрішніми переселенцями та більше 3,3 млн людей виїхали з України.   
        Дії Путіна красномовніші за будь-які слова. Вони вказують на домінуюче становище та зневажливе ставлення до проголошених міжнародними нормами цілей і принципів щодо підтримання міжнародного миру і безпеки, утримання від застосування сили проти територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої держави, загальнолюдських цінностей. Порушуючи закони і звичаї війни, застосовуючи заборонені міжнародними угодами види зброї й прикриваючись пропагандою Путін веде війну спрямовану на масове фізичне знищення українського народу.    
        Стаття ІІ Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього від 9 грудня 1948 року геноцидом визнає дії, що здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, будь-яку національну, етнічну, расову або релігійну групу.    
        Розв’язана Росією війна містить ознаки геноциду українського народу. Свідчення цього та інших військових злочинів скоєних російською армією документуються та збираються органами влади. «Вище військово-політичне керівництво Росії обов’язково постане перед Міжнародним кримінальним судом і спеціальним трибуналом після його створення та відповість за кожний вчинений злочин. Це буде Нюрнберзький процес 21-го століття».    
        Під впливом сьогоднішніх реалій стрімко змінюється Україна та зазнає відчутних змін осудне ставлення інших країн світу до збройної агресії Росії. В максимально короткі строки США, ЄС, Канада та Велика Британія спільно застосували ряд економічних санкцій, як проти Росії так і проти її фізичних та юридичних осіб причетних до війни в Україні. Парламентською асамблеєю Ради Європи прийнято рішення виключити Росію з організації.    
        Ми вдячні країнам-партнерам за швидкі, а для деяких країн рішучі кроки в протистоянні агресору. Але ціна збереження загальнолюдських та європейських цінностей для України значно вища.    
        Не зупиняймося на зробленому! Шукаймо більше ефективних методів стримування агресора! БЕЗКАРНІСТЬ ПОРОДЖУЄ СВАВІЛЛЯ!    
      Країна, яка не поважає взяті на себе домовленості, нехтує проголошеними цінностями, БЕЗ ПРИЧИН захоплює територію, вбиває мирних громадян, руйнує економіку, інфраструктуру, культурну та історичну спадщину іншої держави не має ні моральних ні правових підстав займати рівне з іншими країнами становище.    
        Прийняття міжнародною спільною рішення про виключення Росії з таких організацій як ОБСЕ, Червоний Хрест, ООН, G20 тощо буде гідною реакцією світу на злочини проти миру та людяності, а сприяння у створенні спеціального трибуналу для покарання злочину агресії стане прецедентом в XXI столітті.




Перший заступник Голови Комітету  Я. ЮРЧИШИН
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 18:44
03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55