Черговий блекаут Запорізької АЕС ставить під ризик ядерну та радіаційну безпеку

22 травня 2023, 15:28

453-й день триває військове протистояння України широкомасштабному збройному вторгненню російських загарбників.

росія, втративши здоровий глузд, свідомо порушуючи міжнародне право та зневажаючи Статут ООН масовано обстрілює всю територію України, чинить звірства і безчинства, завдає ударів, зокрема, по об’єктах критичної інфраструктури.

У ніч на 22 травня, унаслідок обстрілу відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750 кВ, з якої для власних потреб живилась тимчасово окупована Запорізька АЕС, захоплена 4 березня 2022 року.

Міжнародне агентство з ядерної енергії закликало створити навколо станції демілітаризовану зону для того, щоб бойові дії не створювали ядерної небезпеки.

При цьому, вже всьоме, з початку окупації російськими терористами української станції, ЗАЕС переходить в режим блекауту.

На початку травня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявляв про непередбачувану і потенційно небезпечну ситуацію навколо Запорізької АЕС.

«Загальна ситуація в районі Запорізької атомної електростанції стає дедалі більш непередбачуваною і потенційно небезпечною. Я вкрай стурбований цілком реальними ризиками для ядерної та фізичної безпеки станції. Ми повинні діяти негайно, щоб запобігти загрозі серйозної ядерної аварії та пов'язаних із нею наслідків для населення і навколишнього середовища. Цей великий ядерний об'єкт має бути захищений», – зауважив Р. Гроссі.

країна-агресор продовжує чинити ядерний тероризм, ставлячи під ризик ядерну та радіаційну безпеку всього світу.

У «Енергоатомі» зазначають, що у разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом десяти діб, може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Наразі, для захисту та прикриття всіх міст та об’єктів критичної інфраструктури, систем Patriot - не достатньо.

Маємо надію, що рішення лідерів «Великої сімки» про надання Україні винищувачі F-16 та іншого озброєння – стане гарантією безпеки як для України так і світу в цілому, та слугуватиме задля збереження міжнародного порядку, що ґрунтується на певних правилах.

Висловлюю велику подяку всій світовій спільноті за підтримку України, яка відчувається з кожним проявом російської агресії, зокрема лідерам G7, які  пообіцяли підтримувати нашу державу стільки, скільки знадобиться перед обличчям незаконної та агресивної війни росії.

Сподіваюся, що Запорізька АЕС повернеться під повний контроль законного оператора – Енергоатому та буде приведена до нормального режиму експлуатації з поновленням ядерної і радіаційної безпеки об’єкта, а ядерний тероризм росії буде негайно зупинено.

 

Перший заступник Голови Комітету                                              Я. ЮРЧИШИН