Україна потребує винищувачів четвертого покоління F-16

19 травня 2023, 16:56

Країна-агресор відновила масовані обстріли всієї території України: російські військові завдають ударів ракетами і дронами по мирних містах, руйнуючи домівки людей та вбиваючи цивільних, у тому числі дітей. Ворог також збільшив кількість артилерійських та авіаційних обстрілів прикордонних Харківської, Чернігівської та Сумської областей, здійснивши лише за перші дев’ять днів травня 162 обстріли.

Загалом від дій росії з 24 лютого 2022 року по 14 травня 2023 року постраждала 23 821 цивільна особа, з них 8 836 – загинуло та майже 15 тисяч осіб поранено – за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Здавалося б, з огляду на суттєве зменшення запасів ракетного озброєння, ворог не зможе тривалий час підтримувати інтенсивність ракетного терору. Однак, як повідомив заступник начальника ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв’ю інформаційному агентству РБК-Україна, росіяни можуть виготовляти на місяць близько 25 «Калібрів», 35 одиниць Х-101, дві одиниці «Кинджалів» та п’ять одиниць балістичних ракет 9М723 до «Іскандер-М».

Тож, характер бойових і терористичних дій, що веде росія потребує нових, швидких рішень щодо оборонних постачань Україні. І таким рішенням має стати надання Україні сучасних винищувачів четвертого покоління F-16, що працюватимуть як одна система з засобами наземної ППО. Це дасть змогу збивати більше російських ракет і забезпечити перевагу у повітрі над росіянами.

Сьогодні, 19 травня, в Японії у місті Хіросіма розпочався 49-й саміт лідерів країн G7. Захист миру та безпеки у світі головна тема зустрічі. Питання України посідає важливе місце у порядку денному саміту. Разом з мільйонами українців очікую, що зустріч лідерів G7 принесе хороші новини Україні, у тому числі й щодо надання винищувачів F-16.

Висловлюю щиру вдячність всім країнам-партнерам за допомогу у захисті та обороні України, зокрема, за сучасні й ефективні комплекси ППО та ПРО, що рятують життя українців та вщент зруйнували міф про непереможний російський «Кинджал».

 

 

Заступник Голови Комітету                                                         О. МОШЕНЕЦЬ