Невідворотне покарання для порушників антиросійських санкцій

06 березня 2023, 17:28

Розпочався другий рік російського повномасштабного вторгнення в Україну.

російська армія продовжує чинити злочини на українській території, нещадно знищуючи все навколо.

Характер злочинів свідчить, що ворог не зупиняється ні перед чим у досягненні своїх цілей, тим самим зухвало порушуючи чинні норми Міжнародного гуманітарного права та звичаї ведення війни.

Для України 376 днів стали величезним випробуванням. Разом з цим,  боротьба за виживання об’єднала всіх українців та увесь цивілізований світ.

Країни Європейського Союзу та Групи семи (країни G7), після вторгнення в Україну, намагаючись послабити російську військову машину і підірвати її економіку запровадили численні санкції проти держави-агресора.

У річницю війни між Україною та рф низка країн посилили санкційний тиск на росію застосувавши жорсткіші обмеження на експорт до росії продукції подвійного призначення та технологій, цільові обмежувальні заходи проти фізичних та юридичних осіб, які підтримують війну, поширюють пропаганду або постачають безпілотники, що використовуються рф у війні, та заходи протидії російській дезінформації.

росія намагається обходити санкції, щоб отримати найважливіші напівпровідники та інші технології для війни в Україні, через треті країни. Серед таких країн США виділили Китай, Вірменію, Туреччину та Узбекистан.

Разом з тим, профільні міністерства США зробили спільну заяву-звернення до американського бізнесу та його міжнародних партнерів щодо наслідків за обхід антиросійських санкцій. В документі йдеться про судове переслідування підприємств, які не дотримуються обмежень, прийнятих проти росії.

Зокрема, під час зустрічі у Білому домі Президент США Джо Байден та канцлер Німеччини Олаф Шольц висловили готовність продовжувати санкційну політику проти росії за її агресію стільки, скільки буде потрібно.

За інформацією видання RTL Nieuws, прокуратура Нідерландів вже розслідує 45 кримінальних справ проти приватних осіб і компаній, яких підозрюють в обході антиросійських санкцій. Зазначені справи стосуються порушення імпортних і експортних санкцій та фінансових обмежень.

Європейським Союзом проведено безпрецедентну роботу, ухвалено безліч пакетів щодо санкцій проти рф та наслідків за їх обхід,  але все ще є «прогалини», якими зловживають прибічники кремля.

Сподіваюся, що міжнародні партнери вживатимуть всі необхідні заходи для припинення обходу санкцій шляхом розширення співпраці митних, податкових, розвідувальних органів і прокуратури.

Упевнений, що всіх порушників антиросійських санкцій чекатиме справедливий суд та невідворотне покарання.

 

Перший заступник Голови Комітету                                          Я. ЮРЧИШИН