Європейська спільнота висловила потужну підтримку Україні у її боротьбі за своє майбутнє.

02 березня 2023, 09:43

 

Понад рік український народ демонструє неабиякий героїзм та відданість своїй країні у протистоянні з російським ворогом. Без вагань віддаючи своє життя за свободу та демократичні цінності, українці сьогодні платять надто високу ціну за своє майбутнє.

Розпочавши акт геноциду проти української нації, росія показала справжнє обличчя «русского мира»: агресія, варварські вбивства, ґвалтування, терор, ядерний шантаж та інші жахливі злочини, які не вкладаються у свідомість жодної людини.

Не ставши на коліна, Україні сьогодні вдалося об'єднати навколо себе весь світ, який з болем в серці вболіває за долю кожного українця.

З першого дня російського вторгнення міжнародна спільнота стоїть пліч опліч з українським народом та Збройними силами України, роблячи свій невід’ємний внесок до наближення перемоги європейських цінностей.

Світові лідери висловили свою позицію, підсумувавши рік протистояння України російській агресії.

Так, напередодні першої річниці неспровокованого російського вторгнення в Україну глави держав та урядів ЄС висловили потужну підтримку Україні та її народу у боротьбі за своє майбутнє, за свободу та демократію проти російської агресивної війни.

У заяві лідерів ЄС йдеться про те, що народ України продемонстрував світу, що майбутнє України будуть визначати самі українці. Жодна країна не має права вдиратися до сусіда або порушувати її суверенітет та територіальну цілісність.

«Ця російська агресія є злочином проти миру. Вона порушує Хартію ООН, принципи ООН та цінності людства. Ми не можемо і не будемо залишатися пасивними перед фактом таких злочинів», - підкреслили європейські лідери.

Міністр оборони США Ллойд Остін виступив із заявою до річниці вторгнення росії в Україну, заявивши, що через рік хоробрі українські захисники не похитнулися, як і зобов’язання США підтримувати їх стільки, скільки потрібно.

«Сьогоднішня річниця – це можливість для всіх, хто вірить у свободу, правила та суверенітет, підтвердити свою прихильність підтримці хоробрих захисників України на довгі роки – і нагадати, що ставки російської війни виходять далеко за межі України», – заявив  Ллойд Остін.

Конгресвумен-демократка, обрана від штату Огайо, Марсі Каптур 28 лютого під час своєї промови у Конгресі США назвала російську війну в Україні «терористичною» та процитувавши Тараса Григоровича Шевченка.

«Слова українського поета Тараса Шевченка звучать особливо правдиво сьогодні, як і тоді, коли він написав їх майже 200 років тому: Вставайте, кайдани порвіте, і вражою злою кров’ю волю окропіте. Час для української перемоги настав», - зазначила конгресвумен Каптур.

Марсі Каптур наголосила на великих втратах, яких зазнає Україна у цій війні та згадала про бажання українського народу приєднатись до НАТО.

Я дякую нашим міжнародним партнерам за всебічну підтримку України у її боротьбі з російським агресором, а також у її прагненні стати частиною Європейського Союзу та НАТО.

Тільки разом ми зможемо отримати перемогу над країною-агресором, зупинивши російське зло та зберігши європейські цінності.


Перший заступник Голови Комітету                      Я. ЮРЧИШИН