Від слів до дієвості

20 січня 2023, 13:41

 

331- й день невимовного болю та розпачу.

Майже одинадцять місяців Україна відстоює свою Свободу та Незалежність від російської агресії.

Від початку російського вторгнення в Україну, тисячі  невинних українців, у тому числі сотні дітей, були вбиті російськими окупантами. Величезна кількість людей пройшли через приниження, тортури, сексуальне насильство, через насильницьке викрадення та депортацію, це далеко не всі криваві злочини вчинені російськими військами за вказівкою очільника кремля путіна та його поплічників.

Масштабні воєнні злочини російських загарбників  сколихнули увесь світ. Агресія росії проти України стала кричущим порушенням всіх чинних норм міжнародного права.

19 січня, Європейський парламент більшістю голосів прийняв важливе рішення - ухвалив резолюцію про створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України.

«Європейський парламент… наголошує на необхідності і невідкладності лідерства європейських інституцій та країн-членів у створенні спеціального додаткового трибуналу для засудження злочину агресії проти України, що був скоєний політичним та військовим керівництвом російської федерації та її союзників; вважає, що такий трибунал має бути заснований на основі міжнародної угоди між країнами-однодумцями, за підтримки Генеральної Асамблеї ООН», - йдеться у резолюції.

Зазначається, що такий шлях дій дозволить усунути прогалини у чинному міжнародному кримінальному законодавстві, при цьому діяльність новоствореного трибуналу має ґрунтуватися на принципах та стандартах Міжнародного кримінального суду (МКС) та Римського статуту.

Європейські політики закликали ЄС та його країни-члени, у взаємодії із партнерами та регіональними організаціями, такими як Рада Європи, утворити «коаліцію доброї волі» для здійснення міжнародного правосуддя та просування у боротьбі з безкарністю росії за скоєння агресії. У цьому контексті депутати привітали пропозицію президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо утворення спеціального трибуналу для засудження злочину агресії проти України.

Голова Європарламенту Роберта Мацолла, у своєму виступі наголосила: "Наслідки війни росії проти України величезні. Вбиті діти, жінки, чоловіки. Сім'ї розбиті. Зруйновані лікарні. Зруйновані будинки. Зруйновані школи. Сьогодні Європарламент закликає до термінового створення спеціального міжнародного трибуналу. Воєнні злочинці повинні бути притягнуті до відповідальності. Негайно".

На сьогодні, Міжнародні правозахисні та правоохоронні групи мають необхідні документальні підтвердження численних актів звірства російських військ по відношенню до цивільного населення.

Війна в Україні стала одним з ключових світових викликів, і тому її необхідно подолати разом із цивілізованим світом, щоб не допустити ескалації та поглиблення її наслідків для всього світу.

Щиро дякую Європейському парламенту за ухвалення резолюції про створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності винних у злочинах проти України.

Сподіваюся, що злочини, які російські війська та російська влада вчиняють в Україні, не залишаться без покарання, винні, включаючи вище політичне та військове керівництво рф, посядуть на лаві підсудних і будуть відповідати відповідно до  міжнародного законодавства.

 

Перший заступник Голови Комітету                                              Я. ЮРЧИШИН