Ядерні технології росії мають потрапити під санкції

11 січня 2023, 15:47

 

Після невеликої паузи, яка була пов’язана із новорічними святами, питання України і світової безпеки повертається на міжнародну політичну арену з новою силою.

Так, 10 січня під час пресконференції у Брюсселі, за підсумками підписання Спільної декларації про співпрацю ЄС-НАТО, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, зокрема, що: «Європейський Союз і надалі робитиме все від нього залежне щоб підтримати хоробрий народ України. Ми будемо тиснути на кремль скільки завгодно, жорстким режимом санкцій. Ми поширимо ці санкції на тих, хто військово підтримує війну росії, наприклад на білорусь чи іран. І ми будемо висувати нові санкції проти білорусі, відповідаючи на роль білорусі в цій російській війні в Україні».

Також, рішучість Європейського Союзу забезпечувати ефективне впровадження санкцій та протидію їх обходу висловив 6 січня високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель у телефонній розмові з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Очікуємо, що ці заяви стануть кроком до рішучих дій із включення до 10-го пакету санкцій Європейського Союзу обмежень проти російської атомної промисловості, зокрема проти «росатому».

Адже росія має понести покарання за створену нею продовжувану загрозу ядерній безпеці та окупацію Запорізької АЕС, яка триває з березня минулого року.

Слід нагадати, що за цей час до злодіянь країни-агресора входять: неприхований ядерний шантаж всього світу; незаконне взяття під своє управління Запорізьку АЕС, у тому числі, шляхом видання путіним указу про особливості правового регулювання у сфері використання атомної енергії на території Запорізької області; призначення фейкового керівництва; незаконне перебування представників «росатому» на Запорізькій АЕС.

Не варто забувати і про постійний тиск зі сторони окупантів на українських працівників, що продовжують виконувати критичні функції на атомній електростанції.

Тож, дуже важливо щоб Європейський Союз та інші члени світового співтовариства максимально активізували зусилля проти компанії «росатом», афілійованих з нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики росії.

 

 

Перший заступник Голови Комітету                                                 Я. ЮРЧИШИН