Спеціальний міжнародний трибунал – необхідний інструмент для встановлення справедливості

23 грудня 2022, 17:09

 

Триває 303-й день російського повномасштабного вторгнення. 

росія свідомо скоює злочини щодо мирного населення України, нехтуючи законами й звичаями ведення війни, що закріплені у Женевських конвенціях.

Катування, ґвалтування та розстріли цивільних, знищення цивільної інфраструктури – це далеко не всі воєнні злочини, вчиненні російськими військовими на окупованій території України за наказами вищого керівництва рф. Проте, не тільки воєнні злочини є порушенням міжнародного права. До окремої категорії варто віднести злочини проти людяності, геноцид та екоцид.

На сьогодні, у боротьбі з ворогом, потрібна не лише зброя, а ще й новий, потужний міжнародний правовий механізм, що допоможе покарати російського диктатора та його прибічників за напад на Україну та порушення міжнародного права.

російська агресія є дуже серйозним міжнародним злочином, і тому створення Спеціального міжнародного трибуналу є вкрай необхідним для встановлення справедливості.

Канада та Королівство Нідерландів подали спільну заяву про вступ у справу, порушену Україною проти росії в Міжнародному суді ООН. Про це поінформувало Міністерство міжнародних справ Канади.

У жовтні парламент Нідерландів підтримав резолюцію із закликом про створення спеціального трибуналу в Гаазі для здійснення правосуддя над винними у війні росії проти України. «Якщо буде потреба в такому «трибуналі з питань агресії», його можна створити в Гаазі», повідомив Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра.

Сподіваємося на широку міжнародну підтримку держав Європейського Союзу, Ради Європи у питанні створення Спеціального трибуналу для російського диктатора і його поплічників.

Наразі важливо, щоб президент росії володимир путін не залишився безкарним через розв’язану ним війну проти України, й відчував, що до його зустрічі у залі суду з жертвами російського терору, які будуть свідчити проти нього, лишилось небагато часу.

 

Заступник голови Комітету                                                   Олена МОШЕНЕЦЬ