Інформація про результати засідання Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, яке відбулося 29 листопада 2022 року

30 листопада 2022, 13:12

 

29 листопада 2022 року відбулося засідання Комітету з питань антикорупційної політики у режимі відеоконференції.

Окрім народних депутатів України – членів Комітету, участь у засіданні взяли т.в.о. Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Жоравович Д.О., заступник Міністр юстиції України Банчук О.А., та представники Національного банку України.

На засіданні Комітету обговорили зауваження та пропозиції державних органів до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" щодо розблокування можливості управління корпоративними правами переданими в управління Національному агентству» (реєстр. № 8184 від 07.11.2022), поданий народними депутатами України Янченко Г.І., Швецем С.Ф. та іншими.

Законопроект покликаний створити законодавчі передумови для підвищення ефективності системи розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, зокрема, активами що належать резидентам російської федерації, збільшення надходжень до державного бюджету від реалізації активів, які перебувають в управлінні Національного агентства, а також усунення законодавчих перепон, що унеможливлюють здійснення ефективного управління корпоративним правами підприємств, бенефіціаром яких прямо або опосередковано є російська федерація.

За результатами обговорення законопроекту Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" щодо розблокування можливості управління корпоративними правами переданими в управління Національному агентству» (реєстр. № 8184) включити до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і, за наслідками розгляду законопроекту у першому читанні, прийняти його за основу та в цілому у редакції Комітету.

Відповідно до вимог статті 55 Закону України "Про запобігання корупції" та статті 93 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", Комітет також розглянув у порядку антикорупційної експертизи 6-ть законопроектів.

За результатами розгляду 3 законопроекти Комітетом визнані такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства, 1 законопроект Комітетом визнаний таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства, до 2 законопроектів Комітетом висловлено зауваження.