Вбивчий ГЛОНАСС

18 листопада 2022, 14:17

 

Триває дев’ятий місяць широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

За даними Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України з 11 по 15 листопада російські війська завдали 148 ракетних ударів, зокрема 15 листопада - 111 ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури, 26 дронів-камікадзе по позиціях наших військ у районах 5 населених пунктів та об'єктах цивільної інфраструктури.

Також, 15 листопада на Київ та практично всі українські області масово летіли запущені росіянами Орлани, Shahed-136, ракети “Калібр”, X-555 та X-101. Щонайменше один загиблий у Києві, двоє – у польському Пшеводуві, значно уражена критична цивільна інфраструктура. Безумовно, в усьому цьому винні росіяни. Щоби ефективно відбивати атаки окупанта, Україна потребує сучасної зброї та ППО. Однак, є ще один інструмент протидії.  

Більшість російських ракет та дронів, використаних терористами, не шукають цивільні цілі в Україні самостійно. Для цього у росії є власна військова навігаційна система ГЛОНАСС — російський аналог GPS, який передає координати до ракетних комплексів. Система має вразливе місце: вона працює винятково завдяки комплектуючим, зокрема мікрочіпам, які росія змушена імпортувати. 

Щонайменше 13 американських та європейських компаній досі виробляють мікрочіпи, які підтримують російський ГЛОНАСС. Це — дані колег з Ради економічної безпеки України, які здійснюють моніторинг діяльності іноземних компаній, що досі працюють у росії чи на її користь.

Серед компаній-виробників чіпів з підтримкою ГЛОНАСС є: 

США — 7 компаній: Linx Technologies (Каліфорнія), Broadcom (Каліфорнія), Qualcomm (Каліфорнія), Telit (Каліфорнія), Maxim Integrated (Каліфорнія), TRIMBLE (Колорадо), Cavli Wireless (Каліфорнія);

Швейцарія: u-blox AG, STMicroelectronics;

Бельгія: Septentrio;

Велика Британія: Antenova;

Канада: Sierra Wireless, NovAtel.

російська влада використовує ваші мікрочіпи для війни в Україні.

Закликаю західні компанії відмовились від підтримки вбивчого ГЛОНАССу, головним (якщо не єдиним) користувачем якого є російська воєнна машина. 

У цій війні Україна платить жахливу ціну: десятки тисяч життів мирних жителів, від третини до половини економіки, зруйновані об'єкти цивільної та критичної інфраструктурни.

Це треба зупинити! Відмовтесь від співпраці з агресором!



Перший заступник Голови Комітету   Я. Юрчишин