Мобілізація росією чоловіків на окупованих територіях – примушування воювати проти своєї ж Батьківщини

29 вересня 2022, 17:00

 

Триває 218-й день війни росії проти України. З першого дня вторгнення росія порушує правила ведення війни і масово вчиняє воєнні злочини.

Після оголошення путіним «часткової мобілізації» спостерігається доволі масовий виїзд з країни росіян, які хочуть її уникнути.

Натомість, росія мобілізує на війну проти України представників кримськотатарського корінного народу України та жителів окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей, які надали свої персональні дані або отримали паспорт рф.

За інформацією Генштабу ЗСУ окупанти отримали вказівку першочергово мобілізувати у Криму кримських татар і відправляти у райони найбільш інтенсивного ведення бойових дій.

Постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева на брифінгу в Медіацентрі Україна зазначила, що поки невідомо, скільки всього кримських татар було мобілізовано в Криму, зокрема наголосила: «Згідно з Женевськими конвенціями, міжнародним гуманітарним правом, будь-яка дія стосовно наших громадян - відправлення на строкову службу, мобілізація для участі у бойових діях - є забороненими. Це воєнний злочин, який вчиняє рф у межах цієї війни в тому числі».

Наразі відомо про мінімум 1500 повісток, які роздали кримським татарам. Це була масова роздача повісток у місцях компактного проживання кримських татар, таких як шостий та сьомий Бахчисарайський район, Строганівка, Зуя, Саки, Азовське, Майське, Добровської долини.

Ніхто не може бути примушений воювати проти своєї ж Батьківщини.

Все, що гарантує така мобілізація - смерть в окопі з ганьбою.

А жителів Криму та окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей, які потрапили під примусову мобілізацію, не закликаю здаватися в полон, бо Ви вже опинилися в ситуації полонених росією. Закликаю не виконувати злочинні накази, і тих, хто вимушений йти в Україну озброєним, переходити на її сторону та назавжди тут залишатися!


Перший заступник Голови Комітету                                             Я. ЮРЧИШИН