Фейкові референдуми – черговий злочин росії

27 вересня 2022, 19:29

Сьогодні останній день проведення на тимчасово окупованих росією територіях України – в Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, псевдореферендумів про входження до складу рф. І хоча жодних списків виборців не існувало, окупаційна влада звітує про рекордну 50% і більше явку та нібито вільне волевиявлення жителів цих регіонів.

Однак, попри пропагандистські картинки, які демонструють окупанти, влада України та США отримали дані, що вказують на заздалегідь встановлені росією показники щодо явки виборців, а також результатів голосування на окупованих українських територіях. Один з багатьох прикладів: Служба безпеки України оприлюднила розмову мешканців тимчасово окупованих територій, які мають родичів у «керівництві ЛДНР». Ця розмова засвідчує, що документи про входження «ДНР» до адміністративних меж Донецької та Луганської областей, а також про входження їх до складу російської федерації були підписані ще на початку вересня!

Фейкові референдуми порушують як норми чинного законодавства України, так і норми міжнародного права, зокрема, Гаазької конвенції про закони та звичаї війни на суходолі 1907 року, Женевської конвенції щодо непорушності прав населення окупованих територій, а також Статуту ООН щодо принципу непорушності кордонів та суверенітету держав.

Більшість країн світу підтримали Україну та ще на початку проведення так званих «референдумів» засудили дії та наміри росії й заявили про невизнання цієї авантюри. Водночас, уряд Великої Британії у відповідь на фейкові референдуми, одним із перших, оголосив про запровадження додаткових 92 санкцій проти рф.

Навіть представники влади країн, лояльних до політики москви, зробили свої заяви щодо «референдумів» під дулом автоматів військ рф на окупованих українських територіях. Так, Міністр закордонних справ Сербії Нікола Селакович заявив, що Сербія не може погодитися з результатами референдуму в українських областях, оскільки це повністю суперечить державним і національним інтересам. А речник Міністерства закордонних справ Казахстану Айбек Смадіяров заявив – «що Казахстан дотримується принципів територіальної цілісності держав, їх суверенної рівноцінності та мирного співіснування».

Світова підтримка України відчувається з кожним будь-яким проявом російської агресії і псевдореферендуми не стали винятком.

Однак, росія не може безкарно диктувати свої умови та щоразу встановлювати нові «червоні лінії». Закликаю світову спільноту надати більше військової допомоги Україні для самозахисту, а відносно агресора посилити санкційний тиск та притягнути винних до відповідальності за скоєні злочини!

 

Заступник Голови Комітету                                                        О. МОШЕНЕЦЬ