Політика умиротворення щодо терористів неприпустима

13 вересня 2022, 16:11

За 202 дні повномасштабної війни росія проявила себе не лише жорстоким та цинічним агресором, але й воєнним злочинцем-терористом. Про жахливі злочини та дії терористичного характеру, вчинені не лише проти українського народу, але й проти інших держав, щодня свідчать медіа, дипломатичні та політичні діячі, культурна і спортивна спільнота. Свідчать для того, щоб спонукати світ не мовчати та діяти. Ще потужніше й категоричніше.

І хоча багато держав поки не визнали рф державою-спонсором тероризму, відсутність юридично значимого факту не змінює суті того, що росія – держава-терорист. В якості інструментів терору агресор використовує продовольчу, енергетичну, зокрема, атомну галузі. Маніпулюючи останньою й свідомо наражаючи світ на радіаційну та екологічну небезпеку.

Внаслідок злочинних дій росії, зокрема, неодноразових обстрілів російськими окупаційними військами території Запорізької атомної електростанції, були пошкоджені всі лінії зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України, що призвело до відключення працюючих енергоблоків. Попри те, що український персонал станції робить усе можливе для ліквідації пошкоджень інфраструктури, 11 вересня 2022 року, о 03 год. 41 хв. було ухвалено рішення щодо відключення від енергомережі енергоблока №6 і переведення його у найбільш безпечний стан – холодний зупин.

Не зважаючи на події і той факт, що російські війська продовжують контролювати ЗАЕС, агресор вдається до брехні, маніпулювання та спотворення реального стану справ на Запорізькій АЕС й розповсюджує лише вигідну інформацію. Зокрема, у телефонній розмові з Президентом Франції Еммануелем Макроном, яка, згідно інформації на сайті президента росії, відбулася 11 вересня, путін збрехав про «регулярные украинские атаки на объекты Запорожской АЭС, включая хранилище радиоактивных отходов, что чревато катастрофическими последствиями».

Також 11 вересня безумовним проявом тероризму росії став цілеспрямований удар по ТЕЦ у Харкові – одній з найбільших в Україні теплоелектростанцій. Цей удар залишив сотні тисяч цивільних людей (серед яких люди літнього віку, діти, хворі люди) на Полтавщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Сумщині та Донеччині без світла.

Терористичні дії росії спрямовані не лише проти України, але й стосуються питання експорту електроенергії у контексті зменшення залежності Європи від російських енергоносіїв.

Лідери провідних держав світу можуть відрізнити правду від брехні і дати об’єктивну оцінку терористичним діям росії.

Державі-терористу немає місця у цивілізованому світі!

 

Заступник Голови Комітету                                                 О. МОШЕНЕЦЬ