Екологічні наслідки війни

29 червня 2022, 09:15

 

Війна, розв’язана росією проти України, принесла страждання не лише людям, але й довкіллю – страждають повітря, вода, земля, рослини і тварини.

У міжнародному праві завдання навмисної шкоди природному середовищу вважається воєнним злочином. Найбільше число цих злочинів російські війська вчинили на Київщині, Слобожанщині, Донеччині та півдні України, але від дій агресора страждають практично всі регіони України.

Російські війська десятки разів влучали у нафтобази і автозаправні станції, у підприємства хімічної промисловості, зокрема у Рубіжному на Луганщині та в Сумах, що призводило до витоків азоту і аміаку. Азот та аміак піднімаються вгору та забруднюють атмосферне повітря, так само як і хімічні речовини, що вивільняються під час артилерійських, мінометних та ракетних обстрілів. Уламки ракет і снарядів, потрапляючи в землю, отруюють грунт та ґрунтові води.

Ще одна з небезпек – це мінування Чорного моря та сухопутної територій України. На сьогодні, за даними ООН, Україна – одна з найбільш замінованих країн світу. Понад 80 тисяч квадратних кілометрів території України потребують очистки від мін та вибухонебезпечних залишків.

росія повинна понести відповідальність за воєнні злочини, вчинені на території України. Наразі Державна екологічна інспекція України створила оперативний штаб, який фіксує всі збитки довкіллю. Серед зафіксованих злочинів – обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, спалювання лісів, підрив нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів (через затоплення кораблів, у тому числі із боєприпасами, паливно-мастильними матеріалами), затоплення шахт на окупованому Донбасі та загибель тварин і рослин.

Закликаю світових лідерів продовжувати підтримку України до нашої Перемоги та допомогти  притягнути до відповідальності державу-агресора росію за усі воєнні злочини, скоєні нею на території України, у тому числі за екологічні.


Заступник Голови Комітету  О. МОШЕНЕЦЬ