Підтвердженням європейської ідентичності Українського народу є Конституція України

28 червня 2022, 15:45

 

Конституція - це дороговказ, 

від якого я ніколи не відмовлюся,

Джордж Вашингтон

 

  Спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на основі права на самовизначення, 28 червня 1996 року Верховна Рада України ухвалила Конституцію незалежної України.

Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність – фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

Законодавче  закріплення європейської ідентичності Українського народу в Конституції України є підтвердженням незворотності стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі.  

Історичним днем для України стало 23 червня 2022 року. На саміті Європейської Ради Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Таке рішення одноголосно підтримали 27 країн – членів Європейського Союзу.

Офіційний статус країни-кандидата відкриває для України широкий спектр можливостей у політичному та економічному вимірах.

Насамперед – це супровід Єврокомісією реформ в Україні. Ми отримаємо доступ до різноманітних програм та ініціатив ЄС. Крім того, Україна, як країна-кандидат, матиме ширші можливості для того, щоб її голос був почутий під час формування політик ЄС.

Україна також зможе користуватися фінансовою допомогою ЄС для країн, які готуються до вступу. Це можуть бути гранти, інвестиції або технічна допомога.

Також, зі статусом кандидата наша держава зможе отримати набагато більше інвестицій, оскільки матиме стабільніші та захищеніші умови. Однак говорити про це можна лише після перемоги над Росією.

Окрім того, що дуже важливо для нашої держави, статус кандидата посилить наші позиції на майбутніх перемовинах щодо припинення війни і допоможе залучити більше європейських коштів на повоєнну відбудову.

Статус «кандидата на вступ» не означає автоматичного переходу до членства в Євросоюзі. Щоб стати членом ЄС, Україна повинна провести ще багато реформ. Лише після того, як українське законодавство відповідатиме європейським критеріям, країни Євросоюзу зможуть проголосувати за нового члена. блоку.

Наразі у парламенті зареєстровано вже 80 законопроектів «євроінтеграційного портфеля». До кінця року Верховна Рада планує розглянути 30 проектів у межах євроінтеграції.

Не зважаючи ні на що, Україна сьогодні твердо дотримується напрямку закріпленого Основним Законом України. 

Як сказав Президент України Володимр Зеленський – «Конституція України  це точка розвитку, до якої ми дійшли як держава та суспільство за століття історії. Форма правління показує, чи ми перейшли ми на наступний рівень цивілізації. Через 26 років захищати свою країну для нас  основний закон. Чому? Відповідь є в преамбулі Конституції. Основи її затвердження 26 років тому є засадами нашої боротьби сьогодні…».

Сьогодні на полі бою дорогою ціною ми виборюємо свою Незалежність, Свободу, територіальну цілісність та суверенітет – ті принципи та інші цінності, які  закладені у нашій Конституції.

Ми захищаємо свій європейський вибір. Тож я вітаю всіх Українців з нашим державним святом – Днем Конституції України! 

Вірю в Україну і в кожного Українця! Перемога буде за нами! 

 

 

Перший заступник Голови Комітету    Я. ЮРЧИШИН