«Історичний момент» - надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу

23 червня 2022, 14:08

Історії ж бо пишуть на столі. 

Ми ж пишем кров’ю на своїй землі.

Ліна Костенко.



Сто двадцяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської агресії.

Широкомасштабне вторгнення росії на територію України 24 лютого 2022 р. ознаменувало початок першої великої війни в умовах багатополярної міжнародної системи. Невиправдана війна рф проти України різко змінила світове сприйняття російської загрози щодо України та її державності, оголивши екзистенціальний характер складного російсько-українського протистояння.

Головною метою росії залишається руйнація України як незалежної держави, знищення її військової та цивільної інфраструктури, а також розчленування її територій на  псевдодержавні маріонеткові утворення.

Головною метою для України є перемога та збереження європейських цінностей.

Беззаперечним шляхом до перемоги може стати наближення України до Євросоюзу.

«Історичним моментом» називає процес надання Україні юридичного статусу кандидата у члени Євросоюзу міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, яка  наголосила, що у ці дні на кожній державі-члені ЄС лежить особлива відповідальність, оскільки треба діяти зараз так, щоб за кілька років ніхто не міг сказати, що необхідні шанси для змін не були використані.

Представник МЗС Франції Клеман Бон заявив, що серед країн ЄС досягнуто «широкого, навіть повного консенсусу» щодо розгляду досьє України.

Цього разу Євросоюз виступає єдиним фронтом, де всі 27 лідерів країн готові надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Таке рішення має стати «символічним, але зміцнюючим моральний дух» жестом на підтримку офіційного Києва, пише Reuters.

Сьогодні жодна з країн-членів Євросоюзу вже не має заперечень щодо надання Україні статусу кандидата.

Більше того, виданням Euractiv оприлюднено проект рішення, яке начебто вже підготовлено до саміту ЄС, згідно з яким, Україна та Молдова вже сьогодні, у четвер, мають отримати схвалення щодо статусу кандидатів на вступ до Євросоюзу.

Наразі очікується остаточне рішення щодо надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу. 

Я дякую усім лідерам європейських країн, які у найскладніший для України час підтримують українське рішення рухатися в напрямку Європейського Союзу.

Саме у ці дні пишеться історія нашої країни, але не тільки на папері. Історія пишеться на нашій землі кров’ю української нації, яка сьогодні доводить ціною життя своїх синів та доньок, що Україна гідна стати членом європейської спільноти.  


Перший заступник Голови Комітету  Я. ЮРЧИШИН