За крок до перспективи - стати членом Європейського Союзу

22 червня 2022, 12:18

 

Сто дев’ятнадцяту добу наші захисники і захисниці героїчно захищають українську землю від навали російської орди. Україна продовжує героїчну боротьбу за свою Свободу та Незалежність.

         Попри нинішні важкі умови Україна твердо продовжує свій шлях  приєднання до Європейського Союзу. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час свого виступу наголосила, що Україна — це європейська держава, яка продемонструвала стійкість своїх інститутів, що гарантують демократію, верховенство права, а також права людини і повагу, захист нацменшин.

Окрім основної мети — здобути Перемогу, Україна прагне стати членом Європейського Союзу. І тому набуття статусу кандидата у члени ЄС вкрай важливе й актуальне питання для українців.

На шляху до очікуваної мрії ми покроково виконуємо вимоги Європейської комісії щодо проведення низки важливих реформ.

Зокрема, 18 червня 2022 року Президент України Володимир Зеленський зареєстрував законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції.

20 червня 2022 року Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) ратифіковано Верховною Радою України.

Спеціальний представник ЄС з прав людини Еймон Гілмор привітав Україну з ратифікацією Стамбульської конвенції наголосив, що це хороший сигнал для подальшого вступу України до ЄС. «Я цілком у захваті від рішення ратифікувати Стамбульську конвенцію. Це чудовий сигнал, особливо для жінок в Україні, а також у Європі. І я вважаю показовим те, що це рішення ухвалили буквально за кілька днів, як Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата на членство в Європейському Союзі», — наголосив Гілмор.

Також 20 червня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про засади державної антикорупційної політики на 2021—2025 роки», який визначає основні напрямки державної антикорупційної політики на найближчі роки. Рішення підтримали 310 парламентарів.

Затвердження Антикорупційної стратегії є важливим кроком на шляху до євроінтеграції України.

Антикорупційна стратегія на 2021–2025 роки та її подальша належна імплементація сприятиме зниженню рівня корупції в Україні, зокрема, шляхом усунення або мінімізації корупційних ризиків, зменшення кількості корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, зменшення корупційного досвіду громадян та бізнесу, збільшення кількості публічних службовців, громадян та бізнесу, які готові та фактично повідомляють про відомі їм випадки корупції, зниження толерантності публічних службовців, громадян та бізнесу до корупції.

         Війна не повинна стати перешкодою для досягнення поставленої мети про членство України у ЄС. Надання такого статусу засвідчить, що Україна — європейська держава, з європейськими цінностями та великим економічним потенціалом.

         Віримо і маємо надію, що країни-члени ЄС, на своєму саміті 23-24 червня розглянуть питання щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС та одностайно скажуть: «Так!».

Дякую усім, хто підтримує Україну! Чекаємо на позитивне європейське рішення щодо України!

 

Заступник Голови Комітету  О. МОШЕНЕЦЬ