Продовольча безпека запорука стабільності у світі

07 червня 2022, 15:34

Сьогодні відзначається Всесвітній день безпечності харчових продуктів, покликаний привернути увагу країн-членів ООН, організацій, громадськості та інших зацікавлених сторін до питань пов’язаних з безпечністю харчових продуктів та можливих негативних наслідків для здоров’я населення від неякісного продовольства. Цей день, 7 червня, відзначається з 2019 року, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/73/250.

Оскільки продовольча безпека є невід’ємною частиною безпечності харчових продуктів, варто нагадати, що  війна, розв’язана росією проти України, поставила під загрозу продовольчу безпеку не лише України, але й світу в цілому. Адже наша країна є потужним виробником якісного продовольства та відіграє важливу роль у його світовому постачанні. І цей факт не залишився поза колом інтересів країни агресора і використовується з метою провокації світової стабільності та демонстрації нібито залежності інших країн від росії.

російська військова агресія, безжально втрутившись на територію нашої країни, порушила звичний порядок речей. Виключенням не стало й сільське господарство. Окупанти цілеспрямовано нівечать і мінують поля (через що мають місце непоодинокі випадки підриву техніки під час польових робіт), викрадають та підривають сільськогосподарську техніку, знищують збіжжя та об’єкти аграрної інфраструктури. За час ведення повномасштабних воєнний дій з тимчасово окупованих територій викрадено щонайменше 500 тисяч тонн зерна.

Однак, попри військові дії, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України сівбу ярих культур проведено в 23 областях нашої країни, крім Луганської області. Засіяно 80,6% земель від показників минулого року.

За сприяння міжнародних партнерів Україна докладає максимум зусиль для вирішення проблеми експорту товарів у зв’язку із блокуванням росією судноплавства у Чорному морі. ЄС на рік скасовано імпортні мита на увесь український експорт, деякими країнами спрощується процедура контролю вантажів на кордоні. Однак, попри це, понад 20 мільйонів тонн зерна неможливо експортувати наземними шляхами з об’єктивних причин. До війни експорт товарів морем складав понад 70%.

Падіння українського експорту несе загрозу продовольчій ситуації у світі, оскільки експорт забезпечував продуктами харчування близько 400 млн людей, зокрема в країнах Азії та Африки.

Запобігти світовій продовольчій кризі та мінімізувати наслідки впливу російської агресії можливо лише злагодженим підходом всіх зацікавлених країн до розв’язання логістичних проблем, та якнайшвидшим і найконструктивнішим  вирішенням питання деблокади українських портів!


Заступник Голови Комітету О. МОШЕНЕЦЬ