Покарання росії за воєнні злочини в Україні має бути невідворотнім

23 травня 2022, 10:44

Від самого початку війни 24 лютого 2022 року російська федерація вчинила чимало воєнних злочинів проти України. Ворог не зупиняється ні перед чим. Він убиває не тільки військових, не тільки цивільних людей - він убиває дітей.

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, станом на 21 травня 2022 року, понад 662 дітей постраждало внаслідок повномасштабної збройної агресії рф, з яких 232 дитини загинули і понад 430 - поранені.
росія і надалі продовжує наносити ракетні удари по всій території України.

Так 18 травня 2022 року окупанти обстріляли машину волонтерів у м. Сєвєродонецьк Луганської області, поранено 17-річного хлопця. Наступного дня, 19 травня, через обстріл с. Великі Хутори Куп’янського району Харківської області отримала поранення 13-річна дівчинка.   

20 травня 2022 року російські війська завдали ракетного удару по міському палацу культури у м. Лозова Харківської області. Внаслідок удару поранення отримала 11-річна дівчинка. Цього ж дня ракети атакували місто Малин на Житомирщині, внаслідок чого пошкоджено об’єкт інфраструктури та майже 100 будинків, троє людей отримали поранення.

Сьогодні росія намагається виправдати свої дії за геноцид проти українців, називаючи війну «попереджувальною відсіччю агресії» та «вимушеним превентивним заходом». Однак, докази свідчать зовсім протележне.

Про звірства та масові вбивства, катування, ґвалтування мирних мешканців у Бучі, Бородянці та інших українських містах вже стало відомо на весь світ.
 
Доказом вбивства цивільних людей під час російської окупації є супутникові світлини, оприлюднені виданням The New York Times.    

Також є документальні підтвердження того, що вбивства мирних людей здійснювалися за командами військового керівництва країни-агресора.

Жахливі воєнні злочини, вчинені в нашій країні терористичними військами російської федерації, потребують ретельного  розслідування.

15 березня 2022 року Сенат США одноголосно ухвалив резолюцію, яка вимагає розслідування щодо президента росії путіна як воєнного злочинця.

Сейм Польщі 23 березня 2022 року визнав путіна воєнним злочинцем.

Нещодавно, 19 травня 2022 року Європарламентом ухвалено резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу з притягнення до відповідальності причетних до воєнних злочинів росії в Україні.

Учасники парламентських дебатів висловилися за широку взаємодію українських слідчих та всієї міжнародної групи розслідувачів із Міжнародним кримінальним судом, а також за створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання російських воєнних злочинців та представників політичного керівництва росії, котрі несуть відповідальність за злочинні накази.

У своїй резолюції Європарламент просить ЄС якомога швидше надати всі необхідні ресурси, адміністративну, слідчу та матеріально-технічну підтримку для створення цього трибуналу.

Я вдячний членам Європарламенту, які підтримали ініціативу створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Нам всім потрібно прикласти максимум зусиль, щоб притягнути причетних осіб до відповідальності за скоєння воєнних злочинів проти України, а головне - дати зрозуміти росії, що покарання буде невідворотнім.

Перший заступник Голови Комітету   Я. ЮРЧИШИН