Інформація про результати засідання Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, яке відбулося 21 травня 2022 року

21 травня 2022, 20:00

21 травня 2022 року відбулося засідання Комітету з питань антикорупційної політики у режимі відеоконференції.

Комітет повторно розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" щодо управління активами під час дії воєнного стану» (реєстр. № 7342), поданий народними депутатами України Янченко Г.І., Бакумовим О.С., Іванісовим Р.В. та іншими народними депутатами України.

Проектом Закону, відповідно до пояснювальної записки, пропонується:

- наділити Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі - АРМА) правом мати рахунки в депозитарних установах та придбавати за рахунок грошових коштів розміщених на депозитних рахунках АРМА у національній валюті та нарахованих за ними процентів, облігації внутрішньої державної позики, які сприятимуть залученню необхідних фінансових ресурсів. Передбачається, якщо дохід за облігаціями буде більшим, ніж розмір процентної ставки за договором банківського вкладу, то різниця між ними перераховуватиметься АРМА до Державного бюджету України;

-    забезпечити можливість примусової передачі активів Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для потреб держави  в умовах правового режиму воєнного стану.

За результатами обговорення законопроекту та враховуючи зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Головного юридичного управління і Національного агентства з питань запобігання корупції, Комітет прийняв рішення, рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" щодо управління активами під час дії воєнного стану» (реєстр. № 7342) включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і за наслідками розгляду законопроекту у першому читанні прийняти за основу і в цілому з техніко-юридичним опрацюванням та з урахуванням пропозицій Комітету.