Росія має понести відповідальність за воєнні злочини проти України

11 травня 2022, 11:22

Україна і досі перебуває у страшному сні. рф не припиняє вчиняти в Україні воєнні злочини, які чітко визначені у міжнародному праві, зокрема у Римському статуті. Те, до чого сьогодні вдаються окупанти на території нашої держави не вкладається у свідомості цивілізованого світу.

Коли українські війська заходять до звільнених від окупантів міст, і те, що вони бачать просто приголомшує. росіяни грабують будинки людей, палять оселі й автомобілі, морять голодом мирних громадян, катують, вбивають, ґвалтують. Лише в одній Бучі Київської області окупанти звірськи вбили щонайменше 300 цивільних людей.

Цілеспрямовані вбивства, зокрема жінок і дітей, руйнування житлових кварталів та цивільної інфраструктури, використання забороненої зброї – це варварські, звірячі дії, які зробили російську державу джерелом абсолютного зла.

Світові лідери називають війну Росії проти України невиправданою та засуджують дії вищого політичного керівництва кремля за військову агресію проти України.

Президент США Джо Байден неодноразово називав путіна «м’ясником» та «військовим злочинцем» за звірства, вчинені російськими окупантами в Україні. Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон назвав дії президента росії «нудотною і кричущою агресією, яка має руйнівні наслідки для українського народу».

Заступниця держсекретаря США Венді Шерман у своєму відеозверненні присвяченому вшануванню Дня перемоги в Європі заявила, що «путін зробив з росії агресора і путін ніколи не досягне своїх цілей в Україні».

Під час виступу у Національному музеї армії в Лондоні Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес у своїй промові зазначив, що за допомогою вторгнення в Україну російський диктатор, його найближче оточення та генерали тепер «дзеркалять» фашизм та тиранію 70-річної давності, повторюючи помилки тоталітарних режимів минулого століття. російського президента і його командування чекає така ж доля, як і нацистів, які зазнали поразки і постали перед Нюрнберзьким трибуналом.

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, за інформацією Офісу генерального прокурора, станом на 9 травні 2022 року, наші правоохоронці зареєстрували вже 10 464 злочини агресії та воєнних злочини.

Щонайменше 10 150 випадків кваліфікували за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни, 49 щодо планування, підготовки та розв’язання агресивної війни й 15 щодо пропаганди війни. Ще 25 випадків кваліфіковано за іншими статтями.

Окрім того, зареєстровано 4977 злочинів проти нацбезпеки: більшість із них, а саме 3248, стосуються зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України, ще 808 – державної заради, а 61 – диверсій.

Сьогодні Україна разом з партнерами працює над тим, щоб покарати росію у міжнародних судах за скоєні в Україні злочини.

Так, за зверненням 39 країн на початку березня Міжнародний кримінальний суд оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну.

7 березня у Міжнародному суді ООН у Гаазі почалися слухання за позовом України до росії у справі щодо обвинувачень в геноциді.

Сьогодні як ніколи нам потрібно консолідувати всі зусилля для того, щоб агресор поніс покарання за свої злочинні дії та був змушений поважати міжнародне право.

Той факт, що Росія не ратифікувала Римський статут, не звільняє її від відповідальності за воєнні злочини. Рано чи пізно всі злочинні дії росії мають бути розслідувані, а винні – покарані.

Я закликаю наших партнерів підтримати створення Спеціального трибуналу у справі про злочин агресії проти України для притягнення до відповідальності керівництва російської федерації.


Перший заступший Голови Комітету   Я. Юрчишин