7 квітня 2020 року відбулось перше засідання Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики у режимі відеоконференції через платформу ZOOM

10 квітня 2020, 10:53

7 квітня 2020 року відбулось перше засідання Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики у режимі відеоконференції через платформу ZOOM, у якому взяли участь 16 народних депутатів України - членів Комітету.

Народні депутати України – члени Комітету заслухали інформацію Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Новікова О.Ф. щодо запуску реєстру політичних фінансів та з інших актуальних питань.

Керівник  Національного агентства повідомив, що фінансування створення реєстру вирішується шляхом взаємодії з міжнародними партнерами, а також відповів на критичні питання народних депутатів України – членів Комітету щодо роз’яснення Національного агентства про необхідність декларування операцій із обміну валют як суттєвої зміни майнового стану.

Під час засідання Комітетом також розглянуто низку проектів законів щодо внесення змін до Закону «Про Службу безпеки України».

Оскільки, проекти законів «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» (реєстр. № 3196) та альтернативний до нього «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо реформування діяльності Служби безпеки України» (реєстр. № 3196-1) профільний Комітет рекомендував відправити на повторне перше читання, Комітет висловив свої пропозиції та побажання до зазначених законопроектів, які мають бути доопрацьовані до повторного першого читання.

Проект Закону «Про Службу безпеки України» (реєстр. № 3080), Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти у першому читанні із зауваженнями, які, у тому числі, стосуються змін до статті 216 КПК щодо передачі підслідності розгляду деяких справ до СБУ, та необхідність уточнення визначення понять та повноважень СБУ.

Комітет, за участю суб’єкта права законодавчої ініціативи - народного депутата України Власенка С.В., розглянув на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення порядку формування списку присяжних» №2709-1, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення участі присяжних у здійсненні правосуддя» № 2710-1.  Законопроекти визнані такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства.

Також Комітетом, за участю суб’єкта права законодавчої ініціативи- народного депутата України Потураєва М.Р. розглянуто проекти законів «Про медіа» (реєстр. № 2693) та альтернативний до нього проект Закону «Про медіа в Україні» (реєстр. №  2693-1).

Комітет прийняв рішення, що ці законопроекти відповідають вимогам антикорупційного законодавства із зауваженнями щодо узгодження його положень із Законом «Про запобігання корупції», а також з інших питань.

У ході засідання Комітетом визнано такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства проекти нормативно-правових актів (реєстр. №№: 2371, 2371-1, 2514 і 2450) (із зауваженням щодо необхідності внесення змін до виборчого законодавства).

Також Комітет заслухав і обговорив інформацію народного депутата України – Голови підкомітету з питань міжнародного партнерства та співробітництва щодо реалізації антикорупційної політики у фінансовій, агропромисловій і енергетичній сферах Шинкаренка І.А. щодо можливого порушення чинного законодавства прокурорами Спеціальної антикорупційної прокуратури при внесенні клопотання про закриття провадження щодо обвинувачення колишнього військового прокурора сил антитерористичної операції (АТО) Костянтина Кулика в незаконному збагаченні.

За результатами обговорення, Комітет прийняв рішення направити звернення до керівника Спеціальної антикорупційної Холодницького Н.І. щодо надання інформації та пояснення про підстави внесення такого клопотання.

Проведення наступного засідання Комітету заплановано на 14 квітня поточного року.