Комітет провів засідання із порядком денним: «Про слухання та обговорення звіту директора Національного антикорупційного бюро України Ситника А.С. з основних питань діяльності Національного бюро, виконання покладених завдань, додержання законодавства, прав і свобод осіб» (звіт за перше півріччя 2017 року).

06 листопада 2017, 15:37

Комітет провів засідання із порядком денним: «Про слухання та обговорення звіту директора Національного антикорупційного бюро України Ситника А.С. з основних питань діяльності Національного бюро, виконання покладених завдань, додержання законодавства, прав і свобод осіб» (звіт за перше півріччя 2017 року).

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у співпраці з Програмою USAID РАДА 3 листопада 2017 року провів засідання із порядком денним: «Про слухання та обговорення звіту директора Національного антикорупційного бюро України Ситника А.С. з основних питань діяльності Національного бюро, виконання покладених завдань, додержання законодавства, прав і свобод осіб» (звіт за перше півріччя 2017 року).

У засіданні взяли участь народні депутати України - члени Комітету, заступник Генерального прокурора України - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І., директор Національного антикорупційного бюро України Ситник А.С., представники Програми USAIDРАДА, громадських організацій, які здійснюють діяльність щодо запобігання корупції, міжнародні та українські експерти у сфері запобігання та протидії корупції.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Соболєв Є.В. зазначив, що відповідно до діючого законодавства Національне антикорупційне бюро України кожні півроку зобов’язано звітувати про свою діяльність протягом попередніх шести місяців.

Учасники заходу обговорили інформацію про особливості діяльності Національного антикорупційного бюро України. Комітет було поінформовано про статистичні дані результатів діяльності Національного антикорупційного бюро України, викладені в письмовому звіті.

Під час засідання Комітету широко обговорювалися питання, пов’язані із розслідуваннями Національним антикорупційним бюро України резонансних  кримінальних проваджень, фігурантами яких є вищі посадові особи держави, держслужбовці категорії «А», керівники державних підприємств, судді тощо.

Зокрема, директор Національного антикорупційного бюро України   Ситник А.С. зазначив, що на початку цього року повідомлено про підозру Голові Державної фіскальної служби України в межах розслідування кримінального провадження № 52017000000000218 від 31.03.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.2 ст. 364, ч.5 ст.27 ч.2 ст. 364 КК України.  

У квітні поточного року співробітниками Національного антикорупційного бюро України затримано колишнього народного депутата України – Голову Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу внаслідок укладання контракту на постачання уранового концентрату за завищеними цінами. Підозрюваному судом обрано запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

У червні місяці поточного року детективами НАБУ у співпраці з Федеральним бюро розслідувань США було затримано низку осіб, 2 серед яких народні обранці, за підозрою у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні

 У ході засідання також заслухано та обговорено інформацію про розслідування кримінального провадження щодо розтрати понад 14 млн. грн. при закупівлі рюкзаків для Міністерства внутрішніх справ України, так званої «справи рюкзаків».

По завершенню засідання Голова Комітету Соболєв Є.В. подякував директору Національного антикорупційного бюро України Ситнику А.С. за представлення на Комітеті звіту Національного антикорупційного бюро України    за перше півріччя 2017 року та заступнику Генерального прокурора України - керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницькому Н.І. за участь у засіданні.

За результатами засідання Комітету рішення не приймалося.