Інформаційне повідомлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

13 жовтня 2017, 12:51

 

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України інформувала Комітет про розгляд скарг щодо поведінки суддів та, за наявності відповідних підстав, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

2 червня 2016 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та Закон України «Про судоустрій і статус суддів».

Із набранням 30 вересня 2016 року чинності вказаних законів, Вища кваліфікаційна комісія суддів України втратила повноваження щодо здійснення дисциплінарного провадження стосовно судді.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України є державним органом суддівського врядування і діє в межах повноважень, визначених статтею 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», зокрема:

·       веде облік даних про кількість посад суддів у судах, у тому числі вакантних;

·       проводить добір кандидатів для призначення на посаду судді, у тому числі організовує проведення щодо них спеціальної перевірки відповідно до закону та приймає кваліфікаційний іспит;

·       вносить до Вищої ради правосуддя рекомендацію про призначення кандидата на посаду судді;

·       вносить рекомендацію про переведення судді відповідно до цього Закону, крім переведення як дисциплінарної санкції;

·       проводить кваліфікаційне оцінювання;

·       забезпечує ведення суддівського досьє, досьє кандидата на посаду судді.

Відповідно до статті 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» дисциплінарне провадження щодо судді здійснюють дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя у порядку, визначеному Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

Згідно частини першої статті 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у разі наявності інформації щодо поведінки судді, яка має ознаки дисциплінарного проступку, що відповідно до частини першої статті 106 зазначеного Закону може бути підставою для дисциплінарної відповідальності, будь-яка особа вправі звернутися до Вищої ради правосуддя з відповідною скаргою. Громадяни здійснюють таке право особисто або через адвоката, юридичні особи - через адвоката, органи державної влади та органи місцевого самоврядування - через своїх керівників або представників.

Органом, що здійснює дисциплінарне провадження стосовно судді, є Вища рада правосуддя (04050, м. Київ, вул. Студентська, 12а).