12 вересня 2017 р. відбулося перше засідання Науково-експертної ради при Підкомітеті з питань запобігання і протидії політичній корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

04 жовтня 2017, 10:49

При Підкомітеті з питань запобігання і протидії політичній корупції почала функціонувати Науково-експертна рада.

 

12 вересня 2017 р. відбулося перше засідання Науково-експертної ради при Підкомітеті з питань запобігання і протидії політичній корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. До її складу увійшли 11 докторів юридичних наук, які у тому числі спеціалізуються на питаннях запобігання і протидії корупції та її політичної складової.

У вступному слові голова Підкомітету Ю. Буглак подякував науковцям-практикам за виявлену ініціативу, запропонував обрати голову і секретаря новоствореного консультативно-дорадчого органу, а також закликав до активної співпраці. «Роботи вистачить всім науковцям», – запевнив народний депутат України. Головуючий також висловив побажання отримати найближчим часом експертну думку ради щодо необхідності удосконалення сфери контролю політичних фінансів і звітності, а також пропозиції до змін у законодавство з цього питання.

К. Чижмар, доктор юридичних наук і директор Інституту права та післядипломної освіти Мін’юсту України, зазначила, що «питання політичної корупції – дуже широке. Всі розуміють, що таке політична корупція. На практиці її довести дуже складно. Законодавство швидкоплинне і недосконале. Тому ми будемо працювати дуже оперативно та фундаментально, залучаючи додаткових фахівців цієї галузі аби покращити ситуацію на цьому напрямку». Доповідач висловила упевненість, що робота ради буде ефективною й стане надійним «плечем» у роботі профільного Підкомітету.

В. Галунько, доктор юридичних наук і директор Науково-дослідного інституту публічного права, зауважив, що «категорійний апарат визначення «політична корупція» в національному законодавстві доволі молодий. Він вимагає доопрацювання відповідно до світових наукових розробок та українських політичних реалій». Тому, зазначив виступаючий, приватна наукова установа, яку надано честь йому очолити, буде працювати на посилення позицій державних інститутів задля виявлення у різних проявах та мінімізації політичної корупції в українському суспільстві.

В. Бесчастний, доктор наук з державного управління і ректор Донецького юридичного інституту МВС України, звернув увагу, що, крім навчального процесу, навчальні заклади та інститути післядипломної освіти займаються й науковою та просвітницькою діяльністю, формують не сприйняття молодим поколінням корупції у всіх її проявах, у тому числі її політичної складової. Ректор подякував ініціативній групі за можливість долучитися до експертної та законотворчої роботи з напрямку, який є надзвичайно важливим у роботі навчального закладу.

Керівник Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Ю. Сорочик висловив сподівання, що синергія науки, практики і законотворення матиме гарні результати не тільки в роботі Підкомітету, а й Комітету в цілому. Він запросив науковців до більш широкої фахової співпраці з народними депутатами України.

Члени ради обрали зі свого складу Голову (Журавльов Д. В.) та Секретаря (Армаш Н. О.), а також обговорили загальні напрямки допомоги науковців-практиків членам Підкомітету.

Нагадаємо, що Науково-експертна рада була створена 17 липня 2017 р. головою Підкомітету з питань запобігання і протидії політичній корупції на підставі звернення ініціативної групи науковців-практиків. Вже 6 вересня п. р. зазначене рішення голови було схвалено Підкомітетом, а також затверджено положення про цей консультативно-дорадчий орган.