Війна в Україні триває майже 16 місяців. Країна-агресор вдається до все нових і нових воєнних злочинів та заборонених методів ведення війни.

росія вже спричинила екоцид ХХІ століття, підірвавши греблю Каховської ГЕС, що була однією із найбільших гідротехнічних споруд у Європі.

У ніч на 6 червня Каховська ГЕС була повністю зруйнована. З великого Каховського водосховища почалося потужне неконтрольоване виливання води з масштабним затопленням обох берегів Дніпра. Під водою опинились населені пункти у Херсонській та Миколаївській областях, а також підтоплено Запорізьку та Дніпропетровську області.


Наразі офіційно відомо про загибель 18 людей, 14 з яких загинули внаслідок утоплення, ще четверо — отримали несумісні з життям вогнепальні поранення під час евакуації. Зниклими безвісти вважають 31 людину.

Через терористичний акт окупантів Україна продовжує втрачати воду. Окрім того, за словами Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, під загрозою зникнення опинилися 30% природно-заповідного фонду Херсонщини. Понад 50 тисяч гектарів українських лісів затоплено і щонайменше половина з них загине. Це більше, ніж площа лісів Ісландії.

Вода повністю затопила національний парк «Нижньодніпровський», а у парках «Великий Луг» та «Кам’янська Січ» міліє акваторія. Окупованому росіянами Національному природному парку «Олешківські піски» загрожує підняття ґрунтових вод. Внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС наразі підтоплено близько 1200 гектарів території Кінбурнського півострова. Сума орієнтовних збитків довкіллю вже перевищила 55 млрд гривень.

На жаль, російські війська, якщо їх не спинити, продовжать вчиняти інші страшні техногенні катастрофи на українській землі.

Сьогодні росіяни готують провокацію на хімічному заводі «Кримський Титан», розташованому в окупованому Криму: рашисти завезли на територію хімзаводу вибухівку і мінують територію. 

Ймовірний вибух може спричинити викид в атмосферу тисяч тонн отруйних речовин та призвести до смертельної небезпеки для людей і довкілля.

Внаслідок таких дій можуть постраждати  мешканці АР Крим і, як мінімум, ще семи областей України, а також Туреччина.

Більше того, у будь-який момент може вийти з-під контролю ситуація на Запорізькій АЕС.

За словами першого заступника міського голови Енергодара Івана Самойдюка, зважаючи на те, як експлуатується станція, а також, що на території станції зроблені склади боєприпасів, наслідки катастрофи на Запорізькій АЕС можуть бути в рази гіршими, ніж після Чорнобильської АЕС.

«росія хоче підірвати  атомну станцію. Тому що, так само як і з дамбою, вони не зацікавлені в безпековій ситуації в Україні. Їм постійно потрібна дестабілізація тут, і вони хочуть, щоб світ тиснув на Україну зупинити цей конфлікт», – заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму інтерв’ю американському телеканалу NBC News.

Нам є що втрачати! Саме тому Україна має зупинити агресора та вигнати його з нашої території, а для цього ми потребуємо більше зброї, більшої консолідації спільних зусиль для зупинення ганебних дій росії, що ставлять під загрозу життя та безпеку всього світу.

 

Заступник Голови Комітету                                         О.МОШЕНЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19