Триває 342-й день війни росії з Україною. Здійснивши несподівано раптове вторгнення на українські землі, путін планував за кілька днів змістити законно обрану, на його думку, владу в Україні, прибрати сліди та медійно видати це все за «визволення» під час так званої «спецоперації».

Однак, в кремлі не врахували досвід української армії та незламний козацький дух українського народу, що стали на заваді путіну у втілені своїх імперських намірів зі знищення української нації та України як держави.

Відчуваючи свої поразки, ворог вдався до застосування заборонених засобів і методів ведення війни.

Геноцид, терор, катування, насильство, ґвалтування жінок і кастрація чоловіків, викрадення дітей, використання продовольства як зброї, знищення і депортація українського цивільного населення, нищення української культурної спадщини, системи освіти та національної церкви, ядерний шантаж – страшні злочини, які не вкладаються у свідомість зорового глузду, сьогодні мають місце у XXI столітті, до яких не роздумуючи вдається російська федерація за для досягнення своїх цілей.

Один з проявів геноциду – це насильницьке вивезення дітей з подальшим їхнім усиновленням. З 23 квітня 2022 року українських дітей почали передавати в російські родини. За різними підрахунками, рф депортувала на свою територію від 308 тисяч до 600 тисяч українських дітей, зокрема, тих, які мають батьків в Україні.

Реакцією світу на жахливі події в Україні стало засудження злочинних дій рф та надання всебічної допомоги українському народові та Збройним Силам України.

26 січня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій йдеться про геноцидний намір росії.

«З'являється дедалі більше доказів того, що російська офіційна риторика, яка використовується для виправдання повномасштабного вторгнення та агресії проти України, так званого процесу «деукраїнізації», має ознаки публічного підбурювання до геноциду або розкриває геноцидний намір знищити українську національну групу як таку або принаймні її частину», – йдеться в тексті резолюції ПАРЄ.

Окрім того, в резолюції ПАРЄ відзначається що деякі дії російських сил проти українських цивільних можуть підпадати під дію статті II Конвенції, такі як вбивства та насильницьке переміщення дітей з однієї групи до іншої групи з метою русифікації дітей шляхом усиновлення російськими сім'ями або передавання їх до російських дитбудинків чи таборів.

У тексті йдеться про агресивну війну росії та «звірства, що випливають з неї (воєнні злочини, злочини проти людяності та можливий геноцид)».  ПАРЄ нагадала, що усі держави-учасниці Конвенції про геноцид «зобов'язані карати геноцид», зауваживши, що і Україна і росія є учасницями цієї Конвенції.

Так, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії, підкресливши, що Рада Європи має відігравати ключову роль у цьому процесі.

Я дякую нашим міжнародним партнерам за рішучість та всебічну допомогу на шляху до справедливості. Геноциду не місце у сучасному світі! Винні мають понести справедливе невідворотне покарання, що є основою сильного демократичного суспільства.

 

 

Перший заступник Голови Комітету                    Я. Юрчишин

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43
27 листопада 2023 10:56