Голодомор є класичним прикладом радянського геноциду, 

найдовшого й наймасштабнішого експерименту з русифікації, 

а саме — винищення української нації.


Рафаїл Лемкін юрист, автор терміну «геноцид»


Невиправдана війна в Україні триває вже понад три місяці. Застосовуючи практику своїх попередників, росія і сьогодні використовує брудні та заборонені методи ведення війни, безжально забираючи життя людей, спричиняючи біль, голод та страждання.

Одним з основних завдань російських військ залишається блокування морських сполучень України. 

Створюючи проблеми з транспортуванням та відвантаженням зерна, росія блокує доступ української продукції на глобальні ринки. Таким чином російська федерація готує світову продовольчу кризу, плануючи використовувати масштабний голод, як ще одну зброю проти України.

На те, що робить сьогодні путін, стурбовано реагує чимало світових лідерів. 

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив: «Ми не можемо допустити голод у світі, але це саме те, що зараз робить путін. Він проводить політику, спрямовану на знищення запасів зерна. Європейський Союз має сказати щось із цього приводу, оскільки все це — велика трагедія, яка матиме дуже руйнівний ефект для багатьох країн по всьому світу». За словами Жозепа Борреля, ця тема має надзвичайно велике значення, оскільки йдеться про загрозу голоду у світі. 

Вже зараз країни Близького Сходу та Африки почали відчувати дефіцит продовольства та суттєве подорожчання продуктів, і з часом проблема ставатиме ще більш критичною.

«Через війну в Україні кількість людей з нестачею продовольства протягом року зросте на 47 мільйонів – з 276 млн на початку 2022 року до 323 млн протягом року», — заявила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет під час засідання Ради ООН з прав людини. За її словами, війна в Україні продовжує руйнувати життя багатьох людей, спричиняючи хаос та руйнування. Жахи, заподіяні мирному населенню, непоправно вплинуть, у тому числі, й на наступні покоління.

Голова Конференції ООН з торгівлі та розвитку експорту Ребекка Грінспе заявила, що через війну росії проти України світові загрожує катастрофа глобального масштабу. Вона може статися через продовольчу кризу, викликану відсутністю на світових ринках продовольства та добрив. Якщо війна триватиме, вважає Ребекка Грінспен, а високі ціни на зерно та добрива збережуться до наступного посівного сезону, виникне дефіцит інших основних продуктів харчування, що вплине на мільярди людей у ??всьому світі.

Сьогодні москва намагається применшити масштаби продовольчої кризи та показати свою готовність забезпечити експорт українського зерна в обмін на пом'якшення санкцій Заходу.

Однак, за словами Президента України Володимира Зеленського, масштабна продовольча криза у зв’язку із блокуванням росією українських портів, може загрожувати ряду країн вже у липні.

Розуміючи наслідки продовольчої кризи, створеної росією, яка нахабно провокує масштабний голодомор, використовуючи їжу як зброю проти всього світу, нам потрібно об’єднати зусилля, щоб забезпечити  «зелені коридори» для експорту української сільгосппродукції та якнайшвидше повернути Україну на світові ринки продовольства.



Заступник голови Комітету  О. МОШЕНЕЦЬ


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55
28 грудня 2023 15:42
08 грудня 2023 16:19
06 грудня 2023 17:23
05 грудня 2023 17:43