Марно говорити: «Ми робимо все, що можемо». Треба зробити те, що необхідно!
Вінстон Черчілль


        Весь світ протестує проти неспровокованого військового вторгнення Росії в Україну. Щодня політики найрозвиненіших країн відшукують шляхи впливу та тиску на агресора. Осторонь не залишилися й приватні компанії світового масштабу. За досить нетривалий час до Росії застосовано безпрецедентну кількість санкцій. Однак вони не можуть бути вичерпними з огляду на активність російської агресії.

        Чимало держав залежні від Росії в деяких життєво важливих галузях і до цього часу не розглядали можливостей заміни такої залежності, або не можуть зробити це швидко. Не виключною є залежність від російської атомної енергетики, яка проявляється у співпраці з «Росатомом» та її дочірніми компаніями.

        Багатопрофільний холдинг «Росатом» об’єднує активи в енергетиці, машинобудуванні та будівництві (близько 350 підприємств) й займає провідне місце на світовому ринку ядерних технологій щодо спорудження АЕС, запасів урану та об’ємів його видобування, генерації атомної електроенергії, послуг із збагачення урану та фабрикації ядерного палива.

        Портфель закордонних замовлень «Росатома» на будівництво АЕС в різних країнах від Європи до Азії складає 35 блоків на різних стадіях реалізації. Серед них проекти в Туреччині, Угорщині, Китаї. Паливна компанія «ТВЕЛ» співпрацює з французькою компанією Framatome над виробництвом і постачанням ядерного полива в країни Західної Європи (Великобританія, Німеччина, Швеція, Швейцарія, Нидерланди) тощо.

        Країни всього світу мають вжити всіх можливих заходів для того щоб максимально обмежити співпрацю з «Росатомом» та її дочірніми компаніями, а також запровадити санкції на постачання російського урану. Будь-яке зволікання лише посилює роль Росії та дозволяє отримувати прибутки для фінансування кровопролитної війни з Україною.

        Окрім того Росія до цього часу є членом Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) та Агентства з атомної енергії Організації економічного співробітництва та розвитку (ААЕ ОЕСР), а «Росатом» здійснює з цими міжнародними організаціями тісну співпрацю в сфері забезпечення ядерної безпеки і доступу всіх зацікавлених сторін до атомної енергії.
 
        Членство Росії в ААЕ ОЕСР відкрило російським відомствам і організаціям доступ до Банку даних, який містить інформацію щодо ядерних даних, властивостей реакторних матеріалів під час експлуатації АЕС в різних режимах, розрахунковим кодам та інформації з їх верифікації і валідації.
       
         Не слід виключати, що такі можливості дозволили в ході широкомасштабного вторгнення Росії в Україну взяти під контроль російських загарбників два атомних об’єкти – Чорнобильську (24 лютого) і Запорізьку атомні електростанції (4 березня). Що ставить під загрозу ядерну безпеку не лише України, а й всієї Європи.
 
         Також російські військові розграбували і знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобилі вартістю 6 млн євро.

         Під час зустрічі з працівниками Південно-Української АЕС 30 березня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив «ми як міжнародна організація постійно стежитимемо за цією ситуацією. Ми вважаємо, що це критична ситуація, і робитимемо все, щоб наближати її рішення».

         Однак рішучих кроків та дієвих результатів щодо врегулювання МАГАТЕ ситуації на захоплених українських АЕС не помітно. Більше того, за інформацією Генштабу ЗСУ «Росія продовжує накопичувати свої війська в районі Чорнобильської АЕС, об’єкту «Укриття» і в зоні відчуження загалом».

         Враховуючи критичність ситуації МАГАТЕ та ААЕ ОЕСР має обмежити доступ російських співробітників до файлів України, які містять інформацію про АЕС та заблокувати діяльність представників Росії в своїх організаціях.


Перший заступник Голови Комітету  Я. ЮРЧИШИН
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 18:44
03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55