На сьогодні питання вступу України до Євросоюзу стоїть як ніколи актуально. Саме від ефективної роботи української дипломатії та українських політиків залежить вирішення цього питання зокрема безпека та суверенітет України.
        Десять країн, які відкрито не приховують проукраїнську позицію у дискусіях щодо вступу України в Євросоюз є   Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словенія,  Словаччина,  Болгарія,   Хорватія, Чехія та Італія.
        Інша група країн хоча й не є прибічниками швидкої процедури вступу України до ЄС, однак, за результатами роботи українських дипломатів, були б готові підтримати Україну у цьому питанні.
        Разом з тим, противниками членства України в ЄС на сьогодні є лише дві країни, а саме: Угорщина та Німеччина.
        Останніми тижнями з уряду Угорщини пролунала низка антиукраїнських, неприйнятних заяв в наслідок політики уряду Орбана. Чверть виборців угорської партії влади, як не дивно, звинувачують Київ у війні,  що на сьогодні є цілковитим абсурдом.
        Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на угорське видання Portfolio, Угорщина не підтримає санкції ЄС проти Росії у сфері енергетики, а також виступає проти безпольотної зони над Україною та миротворчої місії, яку пропонує Польща.
        "Ми не підтримаємо санкції, які загрожують безпеці енергопостачання Угорщини. Ми вступили в новий вимір щодо ризиків війни, тому відтепер ми маємо діяти ще жорсткіше та ще чіткіше, щоб гарантувати наші національні інтереси, тобто мир та безпеку в Угорщині", - зазначив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто.
        За словами міністра, Угорщина не блокуватиме постачання зброї в Україну державами-членами ЄС, але не постачатиме зброю і не допустить передачу летальної зброї транзитом через свою країну.
        У свою чергу, Президент України звернувся на саміті до прем’єра Віктора Орбана, та закликав Угорщину вирішити за кого вона, та  не вагатися і приймати рішення,  нагадавши про історію Угорщини за часів гітлерівської Німеччини.
        На сьогодні Україна як ніколи  показує свою єдність та силу. А допомога їй стане справою честі з боку Угорщини та інших країн Європи у протидії світовій загрозі з боку агресії Росії.
        Що стосується Німеччини, то існують розбіжності у підходах вищих німецьких посадовців, які є не випадковими. Вони відображають триваючу невизначеність німецького політикуму щодо агресії Російської Федерації проти України. Навіть через місяць після віроломного нападу на нашу державу, вбивства тисяч мирних жителів, загибелі понад ста дітей, безжального руйнування міст і сіл, продемонстрованих німцям у телеканалах і соціальних мережах, офіційний Берлін продовжує «сидіти на двох стільцях»: формально засуджує Москву і водночас не вітає надання Києву статусу кандидата до Європейського союзу.
        Німеччина до останніх днів категорично опиралася наданню Україні зброї і навіть забороняла це зробити іншим країнам НАТО, як і намагалася приховати діяльність своїх компаній в РФ.  В німецьких портах далі обслуговують російські кораблі. Обіцяють зменшити закупівлю енергоносіїв, але частково і не завтра.
        Однак є сподівання, що невизначеність Німеччини закінчується. І щоб ці сподівання реалізувалися, варто посилити голос громадянського суспільства.
        Від німецьких виборців, від учених до домогосподарок, від Фольксвагена до найдрібнішого бізнеса залежить послідовність коаліційного уряду у Берліні. Часу коливатися просто нема. Україна у вогні від російських ракет. Вони можуть підпалити і всю Європу.  
        І  якщо переконати Берлін – то й усі інші проблемні держави зрештою мають погодитися.
        Переконати Німеччину реально. Саме на цьому мають бути сконцентровані зусилля української діаспори та друзів України.
        Ми віримо, що у вирішальний момент Німеччина та Угорщина також будуть з нами!

Перший заступник Голови Комітету  Я.Юрчишин
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 18:44
03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55