5 грудня 2018 р. під головуванням народного депутата України Ю. Буглака відбулося засідання підкомітету з питань запобігання і протидії політичній корупції, на якому було розглянуто питання політичної корупції.

Зокрема, члени підкомітету обговорили окремі причини політичної корупції та шляхів їх розв’язання, презентовані членом Підкомітету, народним депутатом України Ю. Дерев’янком. На його думку, політична корупція проявляється й у використанні особами, що обіймають політичні посади, посадовими особами органів прокуратури, правоохоронних органів або судової гілки влади, важелів впливу для отримання вигоди у власних інтересах. Внаслідок цього, їх члени сім’ї або близькі особи у короткі строки стають "успішними бізнесменами".

Ю. Дерев’янко запропонував внести зміни до законодавства, якими запровадити обов’язковий продаж істотної участі в юридичній особі для більшості суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції", та членів їх сімей. У разі невідчуження в 20-денний строк, за рішенням НАЗК істотна участь до закінчення строку передування особи на посаді передається в управління до Фонду державного майна України.

Члени підкомітету визнали ініціативу народного депутата України Ю. Дерев’янка такою, що заслуговує на увагу. Учасники засідання дійшли спільної позиції, що наявність у членів сім’ї суб’єкта, на якого поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції", істотної участі в юридичних особах, є значним потенційним чинником конфлікту інтересів та розвитку політичної корупції в Україні.

Водночас, в процесі обговорення народними обранцями були висловлені окремі зауваження та пропозиції.

Так, Т. Ричкова зазначила, що Конституція України не обмежує членів сім’ї особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, бути власником істотної участі в юридичній особі. Пропозиція передати в управління відповідні активи до Фонду державного майна буде суперечити засадам діяльності центральних органів виконавчої влади, закріплених Основним Законом України.

Ю. Буглак звернув увагу, що відчуженням істотної участі в юридичній особі та зберігання отриманих від такої операції грошових коштів у фінансових або банківських установах створить новий потенційний конфлікт інтересів декларанта. Крім того, часове обмеження на продаж активів у 20 днів створює передумови для реалізації істотної участі в юридичній особі нижче ринкової вартості. Передача ж в управління активів Фонду державного майна вимагатиме збільшення його штатної чисельності, а, отже, й додаткових бюджетних витрат.

І. Попов звернув увагу на те, що Фонд державного майна залежить від службовців категорії "А" та політиків. Він рекомендував додатково вивчити досвід менеджменту Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

За результатами обговорення члени Підкомітету рекомендували суб’єкту законодавчої ініціативи доопрацювати законодавчу ініціативу із урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 18:44
03 травня 2024 21:40
23 квітня 2024 18:56
23 квітня 2024 16:25
10 квітня 2024 16:58
20 лютого 2024 17:33
05 лютого 2024 20:27
26 січня 2024 10:02
19 січня 2024 15:05
08 січня 2024 19:55