11 грудня 2018 року відбулося засідання Підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування

13 грудня 2018, 10:55

        

У Комітеті, під головуванням народного депутата України Луценка І.В. відбулося засідання Підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування на тему: «Відновлення функціонування банківських установ. Шляхи повернення на ринок».

         У заході взяли участь народні депутати України, посадові особи Кабінету Міністрів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, представники органів судової гілки влади, зокрема Верховного суду України, Національної школи суддів України, експерти та громадськість.

На засіданні розглядалось питання неврегульованості чинним законодавством механізму відновлення функціонування банку щодо якого у судовому порядку визнані протиправними та скасовані рішення Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про віднесення таких банків до категорії неплатоспроможних і введення до них тимчасової адміністрації та/або відкликання банківської ліцензії, ліквідації банку.

Учасники засідання прийшли до висновку, що відсутність законодавчого механізму відновлення функціонування цих банків є порушенням Конституції України та створює ряд корупційних ризиків у питаннях дискреційного виведення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб банків з ринку.

У ході засідання, було презентовано напрацювання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення функціонування банківських установ щодо яких у судовому порядку скасовано постанови Національного банку України та рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та введення тимчасової адміністрації та/або відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

За результатами засідання прийнято рішення про створення робочої групи з доопрацювання презентованого Проекту Закону та здійснення заходів депутатського реагування.