У Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції відбулась робоча зустріч з делегацією Литовської Республіки

27 вересня 2018, 10:07

 25 вересня поточного року Комітет провів робочу зустріч, присвячену обговоренню досвіду Литви у боротьбі з корупцією та викликам, що постають під час реалізації антикорупційної політики в обох державах.

У засіданні взяли участь: Голова Антикорупційного комітету Сеймасу Литви та колишній Директор Служби розслідування фінансових злочинів  Віталіус Ґайліус (Vitalijus Gailius), депутати Сеймасу Литви, члени Антикорупційного комітету Рімантас Даґис (Rimantas Dagys) та Юрґіс Разма (Jurgis Razma), заступник Директора Служби розслідування фінансових злочинів Міндауґас Петраускас (Mindaugas Petrauskas), радник Антикорупційного комітету Лайма Раґаускєне (Laima Ragauskiene), народні депутати України Войціцька В.М., Шверк Г.А. та інші.

Комітет у зустрічі представляли: Перший заступник Голови Комітету Савчук Ю.П., Заступник Голови Комітету Попов І.В., народні депутати України – члени Комітету Соболєв Є.В., Барна О.С., Осуховський О.І., Тимошенко Ю.В.

Учасники робочої зустрічі обговорили широке коло питань: ефективності функціонування та співробітництва антикорупційних інституцій, забезпечення незалежності системи цих органів, а також актуальні питання впровадження електронного декларування.

 Також сторони обговорили питання удосконалення антикорупційного законодавства в частині контролю за діяльністю спеціальних органів у сфері запобігання і протидії корупції.

Відкриваючи захід Перший заступник Голови Комітету Савчук Ю.П. висловив вдячність представникам литовської сторони за надану можливість народним депутатам України – членам Комітету та співробітникам секретаріату Комітету, ознайомитись з антикорупційним досвідом Литовської Республіки, безпосередньо у профільних органах влади.

Продовжуючи розмову Савчук Ю.П. відмітив що, «сьогоднішня зустріч – це ще один крок уперед у протидії корупції в Україні».

У свою чергу депутат Сеймасу, Голова Антикорупційного Комітету Віталіус Ґайліус, зазначив, що «ефективний правовий та інституційний механізми є основою та фундаментом у боротьбі з корупцією».

Заступник Голови Комітету Попов І.В. звернув увагу, що «зустріч відбувається вчасно, оскільки наразі відбувається криза у роботі новостворених вітчизняних антикорупційних органів і це є певним викликом для Комітету як вирішити цю ситуацію».

Депутат Сеймасу, член Антикорупційного Комітету Юрґіс Разма (Jurgis Razma) відмітив про «необхідність продовження дієвого діалогу Комітету та антикорупційних органів для досягнення відповідних результатів у боротьбі з корупцією».

Народний депутат України – член Комітету Соболєв Є.В. зауважив, що саме у Комітеті розроблена законодавча вимога е-декларування державними службовцями своїх статків, та по новому прописана стаття щодо незаконного збагачення. Разом з тим, депутат зауважив, що існують проблеми довготривалого розгляду судами справ про корупційні правопорушення.

Народний депутат України Войціцька В.М., звернула увагу на питання законодавчого визначення статусу Bitcoin в Україні та рішення, які вироблені Литовською Республікою з цього приводу.

«Підприємства та установи, що знаходяться у державній власності є одним з головних джерел корупції», - зауважив під час свого виступу народний депутат України Шверк Г.А.

Також у ході робочої зустрічі представники литовської делегації поділилися особливостями досвіду протидії корупції в органах державної влади, який успішно реалізовується протягом останнього десятиріччя.

За результатами проведеної зустрічі її учасники відмітили позитивний рівень взаємодії між профільними комітетами двох країн та зазначили про необхідність продовжувати роботу у сфері законодавчого забезпечення реалізації антикорупційної реформи в Україні.